Hrvatski radio

Radio Osijek

Matijašević: Javašluk državnih institucija u slučaju Osječke pivovare

13.03.2017.

11:51

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević pozvao je danas u Osijeku Državno odvjetništvo i Ministarstvo upravljanja državnom imovinom da konačno provedu mjere po kojima je već pet godina Ivanu Komaku i njegovoj obitelji zabranjeno upravljanje dionicama Osječke pivovare.

HURS podsjeća kako je privremenom mjerom donesenom 2013., a produženom 2015. godine zabranjeno korištenje i raspolaganje pravima na temelju posjeda dionica Osječke pivovare tvrtki Ditta Trade iz Ljubljane čiji je direktor Ivan Komak, a osnivačica njegova kći. Ta tvrtka upravlja s 92 posto dionica Osječke pivovare iako je pravomoćnim presudama sudova odlučeno kako se dionice povjeravaju na upravljanje nekadašnjem Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, odnosno današnjem Ministarstvu upravljanja državnom imovinom. Privremena mjera zabrane upravljanja dionicama Osječke pivovare Ivanu Komaku jedina je takva mjera donesena do sada u Hrvatskoj, prema informacijama HURS-a, međutim nikada nije stupila na snagu jer Središnje klirinško depozitarno društvo d.d. nikada nije provelo upis te mjere na način da Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo upravljanja državnom imovinom ima status imatelja dionica Osječke pivovare. Zanimljivo je kako je nadležni javni bilježnik zabranio nazočnost predstavnika Ministarstva za upravljanje državnom imovinom na skupštini dioničara Osječke pivovare jer Zakon o trgovačkim društvima na poznaje termin "upravljanja dionicama" niti "korištenje i upravljanje pravima po osnovi dionica" kakvo je odlukama nadležnih sudova zabranjeno Ivanu Komaku i njegovim tvrtkama. 

Predsjedniku HURS-a Ozrenu Matijaševiću nije jasno takvo ponašanje Središnjeg klirinškog depozitarnog društva i Ministarstva za upravljanje državnom imovinom jer umjesto da poduzmu neke aktivnosti zaključuju kako je odluka suda neprovediva i "nikom ništa". Istodobno, kaže Matijašević, Osječka pivovara nema kvalitetnu upravu i tone u gubitke koji mogu prouzrožiti puno veću štetu od one koja je do sada učinjena. Stoga je zatražio od Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku da ponovno predloži određivanje mjere na temelju koje će Ministarstvo upravljanja državnom imovinom imati status "imatelja dionica" te sudjelovati na skupštini dioničara i u donošenju odluka. HURS također predlaže Ministarstvu za upravljanje državnom imovinom da predloži izmjenu Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom prema kojoj će to ministarstvo imati položaj "imatelja dionica" u slučaju Osječke pivovare i drugih sličnih sklučajeva u Hrvatskoj u kojima se vlasnicima dionica one oduzimaju na temelju sudskih presuda. 

Predsjednica Radničkog vijeća Osječke pivovare Mirela Lozančić izjavila je uoči konferencija za novinare kako radnici pivovare nisu dobili plaću za siječanj i veljaču te kako im je najavljena isplata tek minimalne plaće. Pojasnila je kako je do toga došlo zbog jedne privatne tužbe i ovrhe zbog koje je račun Osječke pivovare blokiran. Izbori za radničko vijeće trebali bi biti održani 24. ožujka, a Lozančić je izjavila kako je direktor Ivan Komak fiktivno zaposlio novih 20 djelatnika u Osječku pivovaru kako bi mogli preglasati postojećih 16 radnika te formirati radničko vijeće koje će donositi odluke sadašnje uprave. Demantirala je napise u nekim novinama o tome kako je poslovanje Pivovare stabilno te kako radnici redovito primaju pristojne plaće jer je stvarno stanje daleko od toga. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.