Hrvatski radio

Radio Osijek

Matijašević – Neće nam pomoći salonski mutikaše!

03.02.2017.

13:13

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Poticanje gospodarstva koje će dovesti do smanjivanja iseljavanja DA, ali NE prema mjerama koje je predložilo Vijeće za gospodarska pitanja predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović“ – rekao je u Osijeku Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Mjerama koje predlaže Vijeće za gospodarska pitanja predsjednice Grabar Kitarović, Matijašević je nazvao nerealnima, istaknuvši da bi takve mjere, ako se provedu, najviše pogodile kreditno zadužene građane i umjesto napretka doprinijelo daljnjem iseljavanju radno sposobnog stanovništva

„Najava deprecijacije kune u zemlji u kojoj je većina građana u dužničkom ropstvu zbog kreditnih uvjeta banaka koji nam deru kožu, znači da će se građani još više zadužiti“.

Umjesto takvog prijedloga, pita se Matijašević, zašto se tih, nažalost samo 15 posto izvoznika, ciljano ne subvencionira, umjesto da se smanjuje vrijednost kune. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Matijašević se pita i zašto se čekalo godinu i pol dana da se javnost upozna s tim podacima te kako će se privući investitori u, kako je rekao, pravno nesigurnu zemlju u kojoj se zakoni ne poštuju i stalno mijenjaju. Za primjer je naveo INU u kojoj umjesto uprave, prema Zakonu o trgovačkim društvima, odlučuju izvrši direktori te osječki Benetton gdje se radnici otpuštaju na nezakonit način.

Matijašević poziva vlast da smanji porezne namete, lokalna upravu i trošak javnog sektora te omogući investitorima poslovanje u stabilnom okružju bez ubrzanih donošenja zakona

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.