Hrvatski radio

Radio Osijek

Mato Vuković šampion 5. Festivala kulenove seke

03.03.2019.

11:32

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Na natjecanje je prijavljeno čak 116 uzoraka kulenove seke iz svih pet slavonskih županija te iz susjednih država - Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Prvo i treće mjesto osvojili su zetovi Zvonka Ciganovića iz Požege - Mato Vuković i Dražen Kovačević.

Šampionsku kulenovu seku napravio je Mato Vuković iz Požege koji je uz ovu titulu osvojio i veliki televizor, drugo mjesto osvojio je Mario Vranješ iz Josipovca kod Osijeka,a treće Dražen Vuković iz Požege. Odabrane kulenove seke osvojile su i veliko zlato dok je nagradu publike za svoju kulenovu seku primio Damjan Zdravković iz Mihaljevaca. Podijeljeno je i 28 zlatnih plaketa, 45 srebrnih i 35 brončanih plaketa te 2 zahvalnice za sudjelovanje. Ocjenjivački sud imao je težak zadatak- više od pet sati morali su kušati i ocijeniti veliki broj uzoraka kulenove seke te proglasiti pobjednike. Voditelj ocjenjivanja bio je poznati proizvođač kulena Vjenceslav Hruška iz Bjeliševca koji je uočio i nekoliko najvažnijih pogrešaka u pripremi ovog specijaliteta, a to su uglavnom predugo držanje kulenovih seka na dimu čime se povećava kiselost i stvara dominacija mirisa dima, a druga najčešća pogreška bilo je korištenje predebelih svinjskih crijeva koja su spriječila kvalitetnu fermentaciju mesa.

Vladimir Protić, predsjednik udruge "Požeški čuvari baštine" izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom proizvođača kulenove seke te oborenim rekordom u broju sudionika. Očekivao je kako će broj biti izjednačen prošlogodišnjem, kada je bilo 109 uzoraka, no ove godine sa 116 uzoraka Festival kulenove seke u Velikoj potvrdio je titulu najveće takve manifestacije u Hrvatskoj. 

Požeški proizvođač kulena i drugih suhomesnatih proizvoda Zvonko Ciganović dvostruki je pobjednik festivala, bio je i u osječnjivačkom sudu, a ove godine poslao je na natjecanje svoja dva zeta- Matu Vukovića i Dražena Kovačevića. Mato je osvojio titulu šampiona, a Dražen treće mjesto čime je potvrđeno kako se najbolja kulenova seka proizvodi u Požegi. Ciganović je rekao kako je sretan zbog toga što su njegovo znanje i dugogodišnje iskustvo iskoristili obiteljski nasljednici što pokazuje da se i kod nas može proizvoditi kvalitetno te pristojno živjeti od rada u poljoprivredi. Potvrdio je kako nabavlja zrelo i kvalitetno meso od lokalnih proizvođača iz okolice Požege, a nezamjenjivu vrhunsku papriku kupuje u Kopačevu. 

Na festivalu su dodijeljene i nagrade najljepšim djevojkama u izboru ljepotice Festivala kulenove seke te najbolje uređenim tradicijskim stolovima. Ljepoticom je proglašena Eva Sakoman iz Biškupaca, prva je pratilja Ana Lovrenović iz Velike, a druga pratilja Ena Puljić iz Pleternice. Najljepši tradicijski stol uredili su Domagoj Ciganović i Igor Kovačević. 

Poslušajte što su nam rekli Vladimir Protić, Mato Vuković, Zvonko Ciganović, Dražen Kovačević i Vjenceslav Hruška.

Festival kulenove seke u Velikoj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.