Hrvatski radio

Radio Osijek

Medicinska škola u Osijeku provodi akciju "Dobro je činiti dobro"

12.05.2018.

10:28

Autor: Iva Fijala

Medicinska škola u Osijeku provodi akciju "Dobro je činiti dobro"

Medicinska škola u Osijeku provodi akciju "Dobro je činiti dobro"

Foto: - / -

Međunarodni je dan sestrinstva. Obilježavaju ga učenici Medicinske škole akcijom "Dobro je činiti dobro". Na Trgu Ante Starčevića od 9 do 12 sati građanima mjere krvni tlak, razinu šećera u krvi i dijele savjete o zdravom načinu života.

Dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja, na rođendan Florence Nightingale, utemeljiteljice jednog od najhumanijih poziva. To je jedinstveni dan u godini kada se skreće pozornost na rad medicinskih sestara i njihovu ulogu u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi. Međunarodno vijeće medicinskih sestara (The International Council of Nurses - ICN) 1965. godine definiralo je sestrinstvo rečenicom: "pomoć ljudima je osnovni zadatak medicinskih sestara i smisao njihovog posla, te je taj zadatak trostruk: održavati život, olakšavati patnje i pospješiti ozdravljenje".
Medicinska škola u Osijeku obilježava Dan sestrinstva već dvadeset godina provodeći akciju "Dobro je činiti dobro - građanima s ljubavlju" kako bi naglasili važnost svoga poziva i pomogli građanima. Ove je godine moto "Zdravlje za sve" čime se želi naglasiti da svaki čovjek ima pravo na zdravlje i zdravstvenu njegu.
Veliko je zanimanje za upis u Medicinsku školu, prošle je godine bilo više od 1.000 prijava, a upisana su 52 učenika na smjer medicinske sestre/tehničara dok će ove godine upisati 78. Kako ističe ravnateljica Renata Gal, učenici osječke škole cijenjeni su u cijeloj Hrvatskoj, a pohvaliti se mogu i rezultatima jer već treću godinu zaredom imaju državnog prvaka iz znanja i vještina medicinske sestre / medicinskog tehničara opće njege. On je Dejan Žitnjak, a za natjecanja ga priprema mentorica Marija Maras.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.