Hrvatski radio

Radio Osijek

Mediji i manjine: Premalo smo zastupljeni

06.07.2021.

14:38

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

Seminar "Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj" održan je u Osijeku. Bila je to prigoda za analizu manjinskih tema u medijima i razloga zašto je niska razina medijske zastupljenosti njihovih aktivnosti.

Seminar je održan u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine i Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na kojem su predstavnici manjinskih zajednica izrazili nezadovoljstvo nedovoljnom zastupljenošću njihovih aktivnosti u medijima. Nažalost iako su na javnom mediju dvije tjedne emisije namijenjene manjinama, zastupljenost na četiri programa televizije svega 1,4 posto, rekao je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, te dodao da je apsurdno da je u političkom dijelu zastupljenost i prevelika. Da bi se odredili kriteriji po kojima se određuje zastupljenost Tolnauer je rekao da će o tome stručna skupina sastaviti izvješće. Zadovoljni smo otvorenošću medija dostupnim za informacije. Da je takva transparentnost postojala prije dvadesetak godina vjerojatno bi u Hrvatskoj politička slika bila bolja, rekao je predstavnik mađarske nacionalne manjine i saborski zastupnik Robert Jankovics, dok je ravnatelj Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri rekao je da osim nedovoljne zastupljenosti u medijima možda još veći problem sve učestaliji govor mržnje na društvenim mrežama koje su postale vodeći način komuniciranja u društvu. Zbog toga moramo poduzeti sve kako bi educirali manjine, ali i sve ostale vezano uz komuniciranje na društvenim mrežama, zaključio je Tahiri. 

Robert Jankovics

Aleksandar Tolnauer

Alen Tahiri

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.