Hrvatski radio

Radio Osijek

Medijsko obrazovanje je važno

22.03.2023.

13:02

Autor: HRT Radio Osijek

medijska pismenost

medijska pismenost

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Medijska i filmska pismenost u obrazovnoj i društvenoj praksi- naziv je dvodnevnog skupa koji se održava u Osijeku u sklopu EU projekta GONG-a Medijsko obrazovanje je važno. 

Želja je umrežavanje organizacija civilnog društva, javne uprave, obrazovnih i drugih institucija u oblikovanju i provođenju reformi vezanih za razvoj medijske pismenosti kao pismenosti novog doba. Neke od aktivnosti projekta su istraživanje javnog mnijenja, znanstvena istraživanja o medijskoj pismenosti i njezinim utjecajima na društvenu uključenost i društveno sudjelovanje te oblikovanja smjernica za razvoj javnih politika iz područja medijske pismenost. Uz GONG, koji je prijavitelj ovoga projekta, partnerske su organizacije uključene u provedbu projekta osječki Dječji kreativni centar Dokkica, Pragma, Telecentar, Kurziv, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Udruga Bacači sjenki , Info zona, Centar za kulturu Zlatna vrata, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i Fakultet elektrotehnike i računarstva. Svi partneri imaju iskustvo u upravljanju projektima EU-a i provedbi programa medijske pismenosti, kao i iskustvo suradnje, ali će pomoću ove tematske mreže razviti dugoročno sinergijsko djelovanje uz planirano dodatno širenje mreže i suradnju s drugim organizacijama, institucijama i socijalnim partnerima. Ciljana su skupina mreže prvenstveno mladi i osobe koje rade s mladima (učitelji/učiteljice, edukatori/edukatorice i treneri/trenerice), ali i svi građani/građanke, javni službenici u upravi i javnim ustanovama, primarno onima u kulturi i obrazovanju te donositelji odluka na lokalnim, regionalnim i nacionalnim razinama. Ukupna je vrijednost projekta 2.975.852,47 kuna, od čega je 85% financirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 15% sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske.  

Ivana Majksner , koordinatorica na projektu, Dokkica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.