Hrvatski radio

Radio Osijek

Među dobitnicima godišnje nagrade HDLU-a Osječanka Vlatka Škoro

26.02.2021.

14:35

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HDLU

Foto: HDLU

Foto: - / -

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt danas su dodijeljene godišnje nagrade i priznanja za postignuća u likovnoj umjetnosti Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Među laureatima je, u kategoriji najboljih mladih umjetnika, Osječanka, akademska kiparica Vlatka Škoro.

Biserka Baretić Petlevski, akademska slikarica dobitnica je Nagrade za životno djelo, nagradu za najbolju izložbu dobila je akademska slikarica Koraljka Kovač za "Unutrašnji prostori u Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu i akademski snimatelj i fotograf Fedor Vučemilović "Otvoreni fotografski koncepti u Galerijama Prsten i PM (HDLU). Za najbolje mlade umjetnike nagrade su dodijeljene Vlatki Škoro, akademskoj kiparici i Ivanu Preradu, akademskom slikaru. 
Odbor za dodjelu nagrada - Robert Šimrak, Zlatan Vrkljan, Ivana Jurić i Danko Friščić, posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dodijelio je Ivici Županu i Art magazinu KONTURA.
"U ovom specifičnim vremenima, specifične su i svečane prigode, susrećemo se u malome broju, s maskama i pod strogim mjerama, međutim meni se čini da unatoč svemu nikad kao danas nije bilo važno prepoznati i nagraditi izvrsnost, trud, ali i spremnost umjetnika da nastave djelovati u ovim krajnje teškim i izazovnim okolnostima", rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. 
Nagrađena za ciklus "Životinje"
Mlada umjetnica Vlatka Škoro (Osijek, 1987.) nagrađena je za ciklus "Životinje" u kojem je za motiv odabrala organsku strukturu životinje koja predstavlja imperativ za studiozan pristup materiji, slijedeći vlastiti nagon.

"Kiparica stvara fascinantne prizore/ambijente u kojima dominira izmjena punih i praznih prostora, poigrava se s razmještajem figure u prostoru i time gradi ideju prirodnog jedinstva", napominje se u obrazloženju. Kako je ocijenjeno, njezina kontinuirana prisutnost na likovnoj sceni, originalnost i maštovitost u likovnom izražaju, spoj bizarnosti, realnosti i komedije osiguravaju joj posebno mjesto među mlađom generacijom umjetnika. Osječka je publika izložbu iz ciklusa "Životinje" imala priliku vidjeti u Muzeju likovnih umjetnosti krajem 2019. godine.
Članica HDLU-a Osijek, Vlatka Škoro magistrirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Stjepana Gračana, te 2010. doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Dobitnica je Erste Grand prix nagrade i dosad je izlagala na šest samostalnih te dvadesetak skupnih izložbi u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Vinkovcima, Đakovu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.
Baretić Petlevski "Mladima neka se Bog smiluje"
"Već sam 63 godine član udruženja, a dobiti nagradu od kolega je nešto izuzetno. Puno sam dobila nagrada, no ova me jako iznenadila", rekla je laureatkinja Nagrade za životno djelo na dodjeli.

Mladima je poželjela "da im se Bog smiluje", a to im, dodala je, govori iz iskustva svog dugog života.
Kako se ističe u obrazloženju, dobitnica Nagrade za životno djelo Biserka Baretić Petlevski (Zagreb, 1933.) nacionalno je i internacionalno poznata, višestruko nagrađivana hrvatska slikarica i grafičarka. 
"Njen golemi opus nastao tijekom sedam desetljeća umjetničkog rada, trajno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Riječ je o velikoj umjetnici koja, za razliku od većine umjetnika u tako poznim godinama, još uvijek aktivno stvara i izlaže", dodaje se. 
Nakon studija na Likovnoj akademiji u Zagrebu suradnica je Majstorske radionice Krste Hegedušića, a prvu samostalnu izložbu ostvarila je 1958. godine u Zagrebu, nakon čega izlaže na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 
Već ranih šezdesetih njeno djelo u slikarskom, crtačkom i grafičkom mediju dobiva najviše ocjene kako u domaćem, tako i u svjetskom okruženju, a za svoj je rad više puta nagrađivana, između ostaloga i Nagradom "Vladimir Nazor za životno djelo (2018.) te Nagradom Grada Zagreba (2019).
"Njezin opus predstavlja jedan od najcjelovitijih i najkoherentnijih likovnih svjetova u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti", ocijenjeno je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

10 h

FEBIRE

FEBIRE