Hrvatski radio

Radio Osijek

Međugeneracijska solidarnost kroz kulturu i sport

08.07.2021.

13:36

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Održana je početna konferencija projekta Općine Petrijevci „Međugeneracijska solidarnost kroz kulturu i sport” koji je financiran preko ITU mehanizma Urbane aglomeracije Osijek. Vrijedan je 2 milijuna 434 tisuće kune, a provodit će se 22 mjeseca.

Cilj je povećati socijalnu uključenost i zapošljivost ranjivih skupina kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje u društvu, a Općini Petrijevci partneri su u projektu LAG Karašica i općine Bizovac, Koška i Punitovci.

Na početnoj konferenciji, održanoj u Eden Emaus Resortu u Satnici, govorili su Ana Munk i Denis Fekete iz LAG-a Karašica i načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić. Istaknuli su kako se projektom razvija nova socijalna usluga, poboljšavaju kognitivne i kreativne vještine najmanje 100 osoba starijih od 54 godine i povećava njihova socijalna uključenost i kvaliteta života uvođenjem novih socijalnih usluga i provedbom prilagođenih kulturno-umjetničkih aktivnosti na području općina Petrijevci, Bizovac, Koška i Punitovci. Usto, cilj je uključiti najmanje 100 osoba mlađih od 29 godina iz ruralnih sredina u društveni život zajednice kroz razvoj i unapređenje njihovih znanja i vještina razvojem dodatnih sadržaja kako bi im se osigurao kvalitetniji život za ostanak u svojim mjestima. Kroz različite radionice (radionica slame, ručnog rada, glazbenih i likovnih radionica) poboljšat će se kvaliteta života osoba iz ciljanih skupina.

Već je ostvaren još jedan konkretan cilj projekta jer je nabavljeno kombi vozilo čime je korisnicima omogućen besplatan prijevoz koji uključuje odlazak kod liječnika, u trgovinu, banku i sl.

Uredit će se dvije mini teretane te dva vježbališta na otvorenom kako bi se ponudio novi sadržaj bavljenja fizičkim aktivnostima, posebno sportom radi očuvanja zdravlja i integracije u život lokalne zajednice. Isto tako će se za pripadnike ciljane skupine osigurati posjet kulturnim sadržajima na području Urbane aglomeracije Osijek te poticati volonterstvo i aktivizam u lokalnoj sredini.

Projekt je u cijelosti pripremljen u LAG-u Karašica koji će i koordinirati njegovom provedbom, te biti zadužen za implementaciju nove socijalne usluge u lokalnoj zajednici.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.