Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodna kampanja "Ostani živ i spasi živote drugih" i u Osijeku

17.09.2020.

14:39

Autor: Krunoslav Inhof

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Petu godinu zaredom, u organizaciji međunarodne mreže prometne policije ROADPOL, diljem Europe obilježavaju se Dani sigurnosti u prometu. Ovogodišnji Dani sigurnosti u prometu pod sloganom "Ostani živ i spasi živote drugih" trajat će do 22. rujna te se preklapaju s Europskim tjednom mobilnosti.

U prosjeku, u Europi, u prometu smrtno strada oko 70 ljudi dnevno. Stoga je podizanje razine sigurnosti na cestama globalni izazov koji zahtijeva koordinaciju i suradnju: "Ono što je važno reći da smo zabilježili dobre rezultate tijekom ove godine. Prošle godine smo smanjenje broja prometnih nesreća sa smrtno stradalim na današnji dan prošle godine smo evidentirali također nuli, a nadam se da ove godine biti na kraju ono što možemo izgovoriti imamo nulu", rekao je Vitomir Lučić iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Osječki-baranjske na središnjem Trgu Ante Starčevića gdje su osječka policija i okupljeni motociklisti Dan sigurnosti u prometu obilježili milenijskom fotografijom i potpisivanjem prisege o poželjnom ponašanju u prometu.

"Potpisali smo prisegu za Dane sigurnosti u prometu kojom se obvezujemo da kada upravljamo bilo kojim vozilom da ćemo se pridržavati propisa, da nećemo piti alkohol, da ćemo se pridržavati ograničenja brzine, a osobito je važno za motocikliste da ćemo nositi kacige i svu opremu. Nekad smo i slabo vidljivi, mali smo, slaba točka, slabo uočljivi, ali evo pogledajmo dva puta u retrovizor, pogledajmo lijevo, desno, da vidimo dolazi li svjetlo, dali dolazi jedan motociklista smanjimo brzinu i biti sve u redu", istaknuli su predsjednici moto klubova Veterani Slavonije i Baranje Darko Zec i Legice Tatjana Grganović. Prisege su se potpisivale diljem Lijepe naše, a sugrađani su istaknuli s kojima se problemima svakodnevno suočavaju u prometu

Da su savjesni i pažljivi u prometu potvrdili su i sportaši, braća Lončarić koji su također potpisali prisegu o sigurnosti prometa, te da će juriti samo u čamcu.

Ministarstvo unutarnjih poslova će diljem Republike Hrvatske provoditi pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu te smanjenja broja prometnih prekršaja. Posebna pozornost pridavat će se prekomjernoj brzini, vožnji pod utjecajem alkohola, nekorištenju sigurnosnog pojasa te nepropisnom korištenju mobitela u vožnji.

Dani sigurnosti u prometu traju do 22. rujna, a očigledno je kako svaki pojedinac u svojoj lokalnoj zajednici može djelovati na sigurnost cestovnog prometa ako se pridržavaju svih onih poželjnih i pravilnih ponašanja u prometu, a na to se u predstojećim danima mogu i obvezati potpisivanjem prisege.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.