Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodna noć šišmiša u Kopačkom ritu

01.09.2017.

13:53

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodna noć šišmiša tradicionalno se obilježava u Kopačkome ritu. Druženje na Prijamnome centru počinje u petak, 1. rujna u 17 sati 30 minuta. Male i velike posjetitelje očekuje bogat program u kojem će naučiti puno o šišmišima i dobro se zabaviti.

Nakon uvodne video prezentacije i šišmiš-kviza za djecu, igraonica Moltonko izvest će predstavu „Šišmiš Eho i prijateljica Mici“. Slijede edukativno zabavne radionice na kojima će se izrađivati šišmiš-origamiji, bojiti lica, crtati naopačke, a priređuje se i šišmiš gozba.

Najzanimljiviji dio progama bit će potraga za šišmišima vlakićem i brodom koja počinje u 19 sati i 30 minuta.

Međunarodna noć šišmiša, održava se pod okriljem Eurobats sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša. Tim se podiže svijest o potrebi njihove zaštite jer su jedini leteći sisavci iznimno  ugroženi. Od 45 vrsta zabilježenih u Europi, neke su pred izumiranjem. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. U Kopačkom ritu dosad je zabilježeno 12 vrsta šišmiša, a očuvana priroda pruža im obilje hrane i siguran dom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.