Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodna noć šišmiša u PP Kopački rit

07.09.2018.

14:52

Autor: Željko Kovačević

Vlatko Rožac, Rušica Marušić ( foto Ž. Kovačević)

Vlatko Rožac, Rušica Marušić ( foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Park prirode Kopački rit i ove godine provodi program obilježavanja Međunarodne noći šišmiša. Svi posjetitelji mogu uživati u prirodnom okolišu koji nastanjuje više od 12 vrsta šišmiša, od 35 koliko ih ima u Hrvatskoj.

Šišmiši s više od 1300 vrsta čine oko četvrtine ukupnog broja sisavaca na svijetu. Najveći broj vrsta šišmiša obitava u tropskom i suptropskom pojasu, dok prema polovima broj vrsta opada. Šišmiši su iznimno važan dio ekosustava. Obnavljaju tropske šume, oprašuju cijeli niz biljaka, kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca te svojom pojavom predstavljaju indikator zdravlja okoliša. Čak četvrtina ukupnog broja vrsta šišmiša nalazi se u pojedinoj kategoriji ugroženosti prema Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode, a to što u Hrvatskoj živi 35 vrsta šišmiša govori kako za sada živimo u zdravom i očuvanom okolišu. Slavoncima i Baranjcima nije nevažno i da jedan šišmiš noću može pojesti i do 8 tisuća komaraca. Većina vrsta šišmiša orijentira se i prepoznaje plijen poput kukaca, plodove, cvjetove koje oprašuju pomoću eholokacije. Na taj će način biti locirani i u Kopačkom ritu.

"S posebnim uređajem locirat ćemo šišmiše, a uz malo sreće znat ćemo i koliko ih ima i što u tom trenutku rade. Prije toga spremna je radionica za djecu i mala simbolična zakuska!", rekao je stručni voditelj Parka prirode Kopački rit Vlatko Rožac.

Šišmiši - jedini sisavci koji imaju aktivnu sposobnost leta, na zemlji su oko 50 milijuna godina, a prostor s ljudima dijele oko 2 i pol milijuna godina. Bilo bi dobro da se zajednički suživot nastavi najmanje još toliko.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.