Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodna radionica o konzervacijskoj obradi tla

07.09.2021.

11:47

Autor: Radio Osijek

Međunarodna radionica o konzervacijskoj obradi tla

Međunarodna radionica o konzervacijskoj obradi tla

Foto: - / -

„Procjena konzervacijske obrade tla kao napredne metode uzgoja usjeva i prevencije degradacije tla” dvodnevna je međunarodna radionica koja je počela na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Održava se organizaciji ISTRO-a – Međunarodne organizacije za proučavanje obrade tla i HDPOT-a - Hrvatskog društva za proučavanje obrade tala. Okupili su se domaći i stručnjaci iz Francuske, Poljske i Češke kojima će sutra biti predstavljeni rezultati višegodišnjih istraživanja na pokusnom polju u Čačincima. „Ovo je znanstvena radionica radne skupine koja proučava konzervacijsku obradu tla, a iznimno je važna jer je prvi put u svijetu pokrenuta na toj razini i s tom temom. Prvi dan na fakultetu raspravljamo o temama vezanima uz konzervacijsku obradu tla, a sutra idemo na poljoprivrednu eksperimentalnu površinu koju još od 2009. godine držimo pod određenim sustavima konzervacijske obrade tla. Posebno je važno to što možemo prezentirati projekt Hrvatske zaklade za znanost o različitim sustavima obrade tla i kondicionerima koje koristimo u uzgoju naših najznačajnijih ratarskih kultura”, rekao je predsjednik Hrvatskog društva za proučavanje obrade tala Danijel Jug. Istaknuo je kako cijela Europa i svijet imaju probleme vezane uz tlo te da je primjena konzervacijskih sustava obrade tla među najjačim faktorima koji mogu pomoći u revitalizaciji tala, odnosno u sprječavanju njihove daljnje degradacije.

Na radionici se bavimo problemima obrade tla u izmijenjenim klimatskim uvjetima koji se događaju posljednjih desetljeća. Najveći je problem to što je naša poljopriveda – tvornica bez krova pa su posljedice klimatskih promjena naizraženije u poljoprivredi. Primjerice, zbog ovogodišnjeg sušnog razdoblja cijene su poljoprivrednih proizvoda enormno porasle jer su prinosi manji. Na ovom skupu u Osijeku pokušavamo dati smjernice na koji način prilagoditi i što mijenjati u obradi tla, kako bismo pokušali ublažiti posljedice emisije stakleničkih plinova koju uzrokuju klimatske promjene”, rekao je dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ivica Kisić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.