Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan arhiva posvećen katastrima

09.06.2017.

12:06

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska danas obilježava Međunarodni dan arhiva, a prigodni je program osmišljen i u Državnom arhivu u Osijeku. Središnja je tema „Arhivi i katastar u hrvatskim krajevima“, a uz otvorena vrata ustanove tijekom cijelog dana, održat će se predavanja i izložbe.

"Tema je povezana s ovogodišnjim okruglim obljetnicama u nizu: 200 godina od objavljivanja Naredbe o uvođenju stabilnog katastra (Patent uber die Einfuhrung des stabilen Katastars) 23. prosinca 1817. godine, kojom je započela stabilna katastarska izmjera u jadranskoj Hrvatskoj (Austrijsko primorje i Dalmacija); 170 godina od početka (1847.) i 140 godina od završetka (1877.) stabilne katastarske izmjere u panonskoj Hrvatskoj (Hrvatska i Slavonija)", pojasnio je za program Radio Osijeka ravnatelj osječkog DAOS i predsjednik Hrvatskog arhivističkog društva, Dražen Kušen.

I ovogodišnji Međunarodni dan arhiva se u nekim arhivima u svijetu i u Hrvatskoj povezuje s nastavkom višegodišnjeg obilježavanje stote obljetnice Prvog svjetskog rata, dok su u drugima programi povezani s lokalnim, područnim ili nekim drugim prigodnim temama kroz vlastite programe i u suradnji s drugim srodnim ustanovama i organizacijama. Za jedinstveno medijsko najavljivanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana arhiva u Hrvatskoj, sredstvima Ministarstva kulture tiskan je plakat i programska knjižica u nakladi Hrvatskog arhivističkog društva, koja sadrži informacije o svim programima kojima arhivske ustanove u Hrvatskoj ove godine obilježavaju taj dan. Tiskani plakati i programske knjižice u elektroničkom obliku objavljeni su na mrežnim stranicama Hrvatskog arhivističkog društva, Ministarstva kulture i arhivskih ustanova, a kao tiskovina besplatno se dijele posjetiteljima u svim arhivskim ustanovama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.