Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droge

26.06.2020.

12:56

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge i nezakonitog prometa drogama o trenutačnom stanju govorilo se na konferenciji za novinstvo u Osijeku .

U policijskoj upravi osječko - baranjskoj u 5 mjeseci ove godine zabilježeno je smanjenje kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama za 62 posto. Najveći broj osoba konzumenata droge su u dobi od 29 do 49 godina, dok je 9 konzumenata u dobi od 14 do 19 godina. Četrnaestgodišnjaci do droga dolaze putem društvenih mreža , ali danas je to u puno manjoj mjeri nego što je bilo, kaže policijska službenica Odjela prevencije Eleonora Matić.

Danas je izloženost utjecajima masovnih medija, urbane i generacijske kulture sve veća. Masovni mediji putem igranih filmova, igranih serija i raznih dokumentarnih fllmova šalju poruke koje promiču upotrebu nekih droga i predstavljaju ih kao prihvatljiv način života. Mediji u raznim oblicima mogu postati oružje u borbi protiv ovisnosti, edukacijski instrumentarij za mlađu populaciju kako bi se izbjeglo eksperimentiranje sa drogom u samom početku, te na taj način preveniralo razvijanje ovisnosti.

Realna situacija je bitno drugačija gdje se glorincira imidž problematičnog karaktera, osobe u konstantnom sukobu sa zakon, na ivici života sa sretnim završetcima. Nažalost u stvarnom životu su krajnji ishodi najčešće bitno drugačiji, a u konačnici adolescenti kod kojih se tek formira karakter upijaju takve obrasce ponašanja i prihvaćaju ih kao normalne.

Eleonora Matić

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.