Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan civilne zaštite

28.02.2017.

14:27

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči Međunarodnog dana civilne zaštite, koji se obilježava 1. ožujka, u Osijeku je provedena pokazna vježba operativnih snaga zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije prilikom potresa jačine 7 stupnjeva Richterove ljestvice.

Međunarodni dan civilne zaštite obilježen je danas prigodnim prijamom u osječkom sjedištu Županije organiziranom za čelnike jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije te predstavnike operativnih snaga zaštite i spašavanja, a nakon toga i pokaznom vježbom operativnih snaga zaštite i spašavanja pod nazivom "Za sigurnost građana - Osijek 2017." Akciju je vodila zamjenica načelnika Stožera zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije Ružica Slišković Bartoloti: "Po prvi puta smo prikazali akciju kada je u pitanju potres. Pokazali smo kako evakuirati stanovništvo kod srušenih zgrada, spuštali ih sa visina, vršili potragu za nestalim osobama, gasili požar i obavili kompletno zbrinjavanje. Akcije s tako velikim bojem službi kada su tu Vatrogasna zajednica, Policijska uprava, Zavod za hitnu medicinu, Društva Crvenog križa, Žuapnijski centar 112 Državna uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatska gorska služba spašavanja, Radio klub Osijek brojne tvrtke, udruge i volonteri mogu biti laki ako smo uvježbani, stoga i i provodimo ovakve vježbe."

A vježbom je danas na Trgu Slobode simuliran potres jačine 7 stupnjeva po Richteru gdje su unesrećeni spašavanji iz sružene i zapaljene zgrade Supera. Koordiniran rad svih službi na terenu i ovoga je puta, kao i najčešće u našim krajevima za vrijeme velikih poplava, pokazao kako se znamo nositi s izvanrednim okolnostima, istaknuo je osječko-baranjski župan i zapovjednik Civilne zaštite te županije Vladimir Šišljagić: "Puno puta do sada u stvarnim događanjima, poput poplava, požara, suša, leda, migracija... Civilna nam je zaštita bila najveći oslonac što je i ova vježba pokazala", rekao je Šišljagić.

Vježba je uspješno provedena čime je još jednom provjerena ali i dokazana operativna spremnost i mogućnost koordiniranog djelovanja operativnih snaga sustava Civilne zaštite, a ujedno povećana svijest stanovništva o preventivnom i usklađenom djelovanju sustava Civilne zaštite i šire društvene zajednice u izvanrednim situacijama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.