Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan civilne zaštite

01.03.2022.

12:18

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Načelnik Stožera Mato Lukić

Načelnik Stožera Mato Lukić

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, koji se obilježava 1. ožujka, na osječkom je središnjem trgu prikazan dio opreme i djelatnici koji su uključeni u sustav civilne zaštite.

 Građani su mogli razgledati opremu, vozila i druge resurse Policijske uprave osječko-baranjske, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, Društva Crvenog križa OBŽ, Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Osijek, Javne vatrogasne postrojbe Osijek, Udruge izviđača “Slavonski hrast” Osijek, Državne intervencijske postrojbe CZ Osijek i Društva za podvodne aktivnosti Osijek te kroz razgovor s pripadnicima ovih postrojbi saznati što ih zanima o načinu njihova djelovanja. U sustav civilne zaštite Osječko-baranjska županija uložila je 3.300.000 kuna. 
"Učinili smo iskorak i sklopili ugovor s udrugama građana kao što su Radio klub Osijek te Društvo za podvodne aktivnosti koji će također biti u sustavu civilne zaštite", istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić. "U posljednju godinu dana Civilna zaštita susretala se s prirodnim nepogodama poput kiše i suše, a još se uvijek borimo s koronom. Posljednjih dana svjedoci smo rata u Ukrajini koji nitko nije želio i nije mu se nadao", nastavio je Lukić.

Turbulentno vrijeme u kojem živimo još je jedan signal koliko valja ulagati u sustav civilne zaštite.

Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ

"Sustav civilne zaštite Osječko-baranjske županije u posljednjih je nekoliko dana spremno odgovorio i pripremio cjelokupnu infrastrukturu za prihvat izbjeglica koji polako pristižu u našu županiju. Od nedjelje ujutro je i Dvorana Jug 2 u Osijeku spremna za prihvat izbjeglica gdje će biti kratkotrajni smještaj, nakon čega ćemo se potruditi izbjeglice smjestiti u nekakav adekvatniji i dugoročniji smještaj", izvijestio je načelnik osječko-baranjskog stožera civilne zaštite Mato Lukić te poručio: "Civilna zaštita Osječko-baranjske županije spremna je na sve izazove, a svjedoci smo turbulentnog vremena i dokazujemo to na dnevnoj bazi."

načelnik Sožera CZ OBŽ Mato Lukić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.