Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan Dunava u Kopačkom ritu

29.06.2020.

17:15

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

U otvorenom paviljonu Prijemnog centra u Kopačevu prikazan je novi promotivni film o Kopačkom ritu „Skriveno blago močvare“. Snimanje je financirano sredstvima EU u okviru projekta izgradnje turističkog pristaništa na jezeru Sakadaš, a autori filma su Mario Romulić i Dražen Stojčić.

Međunarodni dan Dunava obilježavamo svake godine 29. lipnja, podsjeća ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović - kao znak pažnje prema toj rijeci, kao zalog da nam to vodeno blago znači za budućnost. Nalazimo se na sredini 2800 kilometara dugog plovnoga puta druge najduže i vodom najbogatije rijeke u Europskoj uniji. Oko plave dionice okupilo se sto deset milijuna ljudi koji uz Dunav i od Dunava žive, a novi promotivni film u dvije verzije prikazuje živi svijet Kopačkog rita, istaknuo je Bogdanović i najavio je kako će turistički pristan u tom parku prirode u okviru EU projekta vrijednog 11 milijuna kuna biti izgrađen do kraja godine. 

Iza Volge druga najduža i vodom najbogatija rijeka u Europskoj uniji, kroz povijest uvijek važan međunarodni plovni put, teče kroz deset država.

Republika Hrvatska je jedna od prvih koja je podržala ideju zaštite rijeke Dunav time što je potpisala Konvenciju o suradnji na zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav. Veliki dio Podunavlja uvršten je u ekološku mrežu Natura 2000. Posljednjih godina provodi se čitav niz aktivnosti u cilju unapređenja upravljanja ovim područjem. Rezultat toga je proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava te Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske. Vlada Republike Hrvatske 10. veljače 2011. donijela uredbu o proglašenju Regionalnog parka Mura – Drava koji se proteže  kroz pet županija Republike Hrvatske  Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko - podravsku i Osječko - baranjsku županiju, u ukupnoj površini od 87.680,52 ha a najveći udio u površini parka pripada Osječko – baranjskoj županiji 29, 84 %. Park prirode Kopački rit također ima veliki značaj kao zaštićeno područje jer je dio Prekograničnog rezervata Biosfere Mura – Drava – Dunav.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.