Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan i Europska noć muzeja

18.05.2019.

15:51

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku prigodnim programom obilježava Međunarodni dan i Europsku noć muzeja .

U prijepodnevnim satima organizirana je prigodna radionica za djecu, što je ujedno i posljednja u nizu radionica Mali prijatelji Muzeja prije ljetne stanke. Radionicu temeljenu na aktualnoj izložbi Kolekcija Vugrinec, kojom smo naglasili temu ovogodišnjeg Međunarodnog dana Muzeja Muzeji kao kulturna središta: budućnost tradicije vodile su muzejske pedagoginje Josipa Stojanović i Kristina Delalić Vetengl.
U 18 sati počet će program obilježavanja Europske noći muzeja. Kustos izložbe Kolekcija Vugrinec, Ivan Roth provest će posjetitelje u čarobno putovanje riznicom hrvatske moderne umjetnosti. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s Kolekcijom Vugrinec, a riječ je o jednoj od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20 stoljeća, među kojima se nalaze i brojna remek-djela. Sadrži neka od najboljih djela Bele Čikoša Sesije, Mate Celestina Medovića, Oskara Hermana, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Emanuela Vidovića, Marina Tartaglie, ali i skulpture Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštrovića, Frane Kršinića... Nekadašnji nogometaš Davor Vugrinec nakon prestanka nogometne karijere od sakupljanja umjetnina kao hobija odlučio je pokrenuti posao i skupio zavidnu zbirku umjetnina i djela primijenjene umjetnosti.
Posjetitelji do 20 sati uz izložbu Kolekcija Vugrinec, koja se nalazi na prvom katu Muzeja mogu pogledati i izložbu Marcela Bačića, Crtovlja koja se nalazi u prizemlju. Kustosica izložbe je Valentina Radoš.
Svi programi su organizirani uz potporu Osječko - baranjske županije, a ulaz na sve aktivnosti i obilazak izložbi je slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.