Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan muzeja - Osijek

18.05.2018.

14:38

Autor: Željko Kovačević

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / -

Međunarodni je dan muzeja koji se obilježava na preporuku Međunarodnog vijeća muzeja, od 1977. godine. Na taj se dan nastoje široj javnosti pokazati dostignuća u muzejskoj djelatnosti.Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika”.

Želja je naslovom teme ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja potaknuti na promišljanje načina na koji nove tehnološke mogućnosti i socijalni senzibilitet mijenjaju suvremenu muzejsku praksu.Denis Detling ravnatelj Muzeja Slavonije u Osijeku podsjeća na dio programa koji je vezan uz temu: "U skladu s temom iz naslova ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana muzeja posjetiteljima nudimo virtualni obilazak Tvrđe i to iz Muzeja Slavonije. Tu su još i nedavne izložbe kroz koje će posjetitelje voditi kostimirani stručnjaci iz muzeja uz talk show i gostujuće izložbe"  

Dio programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja je i izložba Muzeja grada Nove Gradiške u zgradi Glavne straže koja će uskoro opet postati samostalni Arheološki muzej, a posebnom danu za muzeje pridružio se i Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku s programom obilaska Palače Normann, sadašnjeg sjedišta Osječko - baranjske županije te novim izložbama u Muzeju likovih umjetnosti. Muzej je u subotu u sklopu Europske noći muzeja organizirao čitanje ulomaka novog romana Josipa Cvenića "Sablasti nad dvorcem" u dvorištu te ustanove.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.