Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan radiologije - Urgentna radiologija

08.11.2017.

11:31

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni dan radiologije (IDoR) obilježava se 8. studenog, u spomen na taj nadnevak 1895. kada je Wilhelm Conrad Roentgen otkrio x-zračenje koje je omogućilo slikovni prikaz unutrašnjosti ljudskog tijela i liječenje zloćudnih tumora. Tema ovogodišnjeg Dana je "Urgentna radiologija"

 

"Radiologija je jedna od najuzbudljivijih i najbrže razvijajućih disciplina u medicini. Rendgenske, ultrazvučne snimke, kao i snimke kompjutorizirane tomografije i magnetne rezonancije, svima su zanimljive, ali često njihova prava vrijednost i svrha nisu potpuno prihvaćeni u ljudskom društvu. Zbog toga koristimo ovaj dan na skrenemo pozornost na ovu granu medicine koja svojim brzim razvitkom značajno pridonosi poboljšanju medicinske dijagnostike, te kvaliteti i trajanju ljudskog života" rekao je u javljanju za program Radio Osijeka dr. med. Damir Štimac, spec. radiolog, tajnik Hrvatskog društva radiologa. Glavna je tema Međunarodnog dana radiologije ove godine urgentna radiologija s namjerom naglašavanja bitne uloge radiologa u hitnom prijmu bolesnika, a u svrhu poboljšanja kvalitete skrbi i liječenja pacijenata.

         

Dijagnostika smanjuje broj invazivnih zahvata, nepotrebnih hospitalizacija i skraćuje duljinu bolničkog liječenja, što izravno utječe na smanjivanje troškova zdravstvene zaštite. Ove godine IDoR je usredotočen na važnu ulogu radiološke dijagnostike pluća koja ima značajan utjecaj na liječenje brojnih plućnih bolesti. Novija istraživanja pokazuju da je primjena kompjutorske tomografije (CT) u visokorizičnih ispitanika (pušača) smanjila smrtnost od raka pluća za 20%. To znači spašavanje brojnih života svake godine, budući de se radi o vodećem ubojici među malignim tumorima širom svijeta. Stoga je osobito važno osvijestiti javnost da je dostupnost slikovne medicinske dijagnostike uvijet pravovremenog i uspješnog liječenja mnogih bolesti, posebice malignih. U ime liječnika specijalista radiologije, medicinskih fizičara, radioloških tehnologa i radioloških administratora pozivam vas da se pridružite obilježavanju epohalnog otkrića Wilhelma Conrada Roentgena, prvog dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, čovjeka koji je svijetu podario pogled u ljudsko tijelo, bez kojeg suvremena medicina ne bi bila zamisliva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.