Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2018.

10:24

Autor: Radio Osijek/AB/VD

Dan sjećanja na žrtve holokausta 1, fotografija Vedran Drabek

Dan sjećanja na žrtve holokausta 1, fotografija Vedran Drabek

Foto: - / -

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta u spomen na taj dan 1945. godine kada su ruske snage oslobodile koncentracijski logor Auschwitz. Židovska općina Osijek redovito obilježava taj dan polaganjem vijenaca podno spomenika Majka i dijete u Parku Oscara Nemona.

Dan je sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. Na 72-gu obljetnicu oslobođenja nacističkog logora smrti Auschwitza u kojem je ubijeno oko milijun i 500 tisuća ljudi, svijet se prisjeća svih žrtava nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. "Sjećanje na žrtve holokausta opomena je za budućnost, a svjedoci smo da i danas netrpeljivost raste, napomenuo je tajnik Židovske općine Dragutin Kohn. Izrazio je nadu da se akav zločin više nikada neće ponoviti, ali i upozorio da "u zadnje vrijeme antisemitizam strahovito napreduje", primjerice u Njemačkoj, gdje se taj problem posebice javlja kod mladih osoba, rođenih davno poslije holokausta, a i u Francuskoj. Žalosno je da se u 21. stoljeću to ponovno uzdiže, imamo sreću da živimo u državi gdje to još nije eskaliralo, neki znaci se pojavljuju, ali to je minorno, poručio je Kohn izrazivši nadu da će hrvatske vlasti "biti uvijek pripravne da osujete neki veći progon i povratak crnih slutnji".

Danas je 73. obljetnica oslobođenja logora Auschwitz. U travnju 1940. zapovjednik SS-a Heinrich Himmler naredio je gradnju logora u Auschwitzu u Poljskoj, 50 km zapadno od Krakova i 290 km od Varšave. Na mjesto zapovjednika došao je Rudolf Hoess, kojeg su poslije rata poljske vlasti osudile na smrt zbog ubojstva milijuna ljudi i objesile ga upravo u Auschwitzu 1947. godine. Procjenjuje se da je broj ubijenih Židova u holokaustu bio između pet i šest milijuna, a samo je u Auschwitzu ubijen 1,1 milijun ljudi, među kojima su 90 posto bili Židovi. U logoru je većina ubijena u plinskim komorama ciklonom B, drugi su ubijani izgladnjivanjem, prisilnim radom, pogubljenjima, katastrofalnim higijenskim uvjetima i medicinskim eksperimentima. Kada su vojnici Crvene armije oslobodili logor, pronašli su oko 7.000 preživjelih, koliko ih je ostalo u logoru nakon što ih je oko 60.000 natjerano na "marš smrti" prema drugim koncentracijskim logorima, nekoliko dana prije dolaska Sovjeta. No, i od tih 7.000 preživjelih gotovo polovica ubrzo je umrla zbog iznimno lošeg zdravstvenog stanja. Sve je manje onih koji su to proživjeli. Kada preživjelih više ne bude, nestat će i prilika da ih se sluša i pita.

Dan sjećanja na žrtve holokausta 1, fotografija Vedran Drabek.

Dan sjećanja na žrtve holokausta 1, fotografija Vedran Drabek.

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.