Hrvatski radio

Radio Osijek

12:23 / 13.10.2020.

Autor: Željko Kovačević

Medunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Silvana Pirić (foto Ž. Kovačević)

Silvana Pirić (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Danas je Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, koji se odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih Naroda obilježava 13. listopada (International Day for Disaster Reduction — IDDR). Dan je odabran da bi se ukazalo na potrebu pripreme na svim razinama kako bi se smanjile posljedice katastrofa.

lnicijativa je započela još 1989. godine nakon poziva Opće skupštine Ujedinjenih Naroda, a želja je da se istaknutim danom skrene pozornost za potrebom smanjenja svih vrsta rizika koje donose katastrofe. Cilj je u konačnici smanjiti izravne financijske gubitke, štetu na infrastrukturama, povećati broj država s nacionalnim i lokalnim strategijama za smanjenje rizika od katastrofa, poboljšati medunarodnu suradnju u zemljama u razvoju kroz prikladnu i održivu potporu, povećati dostupnost i pristup sustavima za rano upozoravanje te time što je najvažnije, spasiti ljudske živote.

"Vježbe civilne zaštite i svih ostalih sudionika sustava redovito se provode, a ove godine u manjem obimu zbog koronavirusa. Što se tiče pripreme, koordinacijom s općinama i gradovima te operativnim snagama smanjuju se posljedice katastrofa. Želja nam je da bude što manje takvih situacija no lijepo je kada se ljudima pomaže i kad se sve sretno završi. To se uvijek vrati dobrim" - rekla je u povodu Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofe Silvana Pirić,  voditeljica Službe prevencije i pripravnosti, Područnog ureda Civilne zaštite Osijek  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.