Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

13.10.2021.

21:58

Autor: Željko Kovačević

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

U osječkoj Osnovnoj školi Retfala danas je u suradnji s Civilnom zaštitom obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa. Osnovna škola Retfala jedna je od 8 osnovnih škola u Hrvatskoj u kojima su učenici i nastavnici sudjelovali u projektu „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“.

U Europi su od 1970. do 2019. zabilježene 1.672 katastrofe, u kojima je smrtno stradalo 159.438 osoba. Ekonomski gubici dosegli su 476,5 milijardi američkih dolara. Globalni trend porasta broja katastrofa i velikih nesreća iskusila je i Hrvatska, koju su 2014. godine pogodile poplave u Slavoniji, 2017. nezapamćeni požari u Dalmaciji, a prošle godine razorni potresi. Uz to, kao i cijeli svijet, tako se i Hrvatska još uvijek bori i s koronavirusom, koji je u svijetu odnio već 4,5 milijuna života.

Poseban naglasak ove godine, pri obilježavanjem Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastofa je upoznavanje mladih s uzrocima i posljedicama katastrofa. Stoga je Ravnateljstvo civilne zaštite kroz projekt „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ djeci u osam osnovnih škola u četiri grada (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), nabavilo modele koji će učenicima poslužiti pri upoznavanju s poplavama, potresima, krškim krajolikom, erozijom i vulkanom. Osim modela katastrofa, u svim školama bio je izložen dio opreme koju koristi Državna intervencijska postrojba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.