Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan starijih - Obnavlja se dom na Drinskoj

01.10.2019.

13:41

Autor: Željko Kovačević

Ravnatelj Doma na Drinskoj, Vjekoslav Ćurić (foto Ž. Kovačević)

Ravnatelj Doma na Drinskoj, Vjekoslav Ćurić (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Međunarodni dan starijih osoba godine obilježava se od 1991. svake godine 1. listopada. Želja je Ujedinjenih naroda da se na taj dan podsjetimo starijih osoba te svih prava koje bi te osobe trebale baštiniti.

Procjene demografskih kretanja pokazuju da se do 2030. godine na svijetu očekuje populacija od 1,4 milijardi osoba u dobi iznad 60 godina. Starije osobe činit će i četvrtinu ukupnog gradskoga stanovništva, tako da se već sada treba razmišljati, o age-friendly objektima i prijevozu, koji će biti pristupačan, pouzdan, siguran i fizički dostupan. Prema posljednjem popisu stanovništva Republika Hrvatska je imala gotovo 18% osoba koje imaju 65 godina i više, a obzirom na iseljavanje i lošu demografski sliku broj starijih je od popisa 2011 zasigurno daleko veći.
U najvećem domu za starije osobe u Osječko – baranjskoj županiji na osječkoj Drinskoj trenutačno je smješteno 353 korisnika dok je na lista čekanja više od 2600 osoba.
"To ukazuje na ujednačen odnos kvalitete i cijene, a nakon energetske obnove i dogradnje dom će biti ugodnije mjesto za život svih naših korisnika", rekao je Vjekoslav Ćurić ravnatelj doma.
Za energetsku obnovu svih triju zgrada na Drinskoj izdvojeno je 12 milijuna kuna od čega 5 milijuna iz sredstava županije. Ostatak sredstava osiguran je iz europskih fondova te sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije. Uz obnovu uskoro počinje i dogradnja doma s dijelom za oboljele od Alzheimerove bolesti. 
"Obišli smo danas dva doma, onaj u Belom Manastiru gdje investiramo u obnovu 8 milijuna kuna, i ovdje 12 milijuna. Procjena je da ćemo sredstva županije štedeći na energentima i na druge načine vratiti za 4 godine.", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. 
Osječkom domu za starije na Drinskoj danas je doniran i sterilizator vrijedan gotovo 30 tisuća kuna. Donacija Ljekarni srce–Ljekarni osječko–baranjske županije. Inače, Osječko-baranjska županija za domove za starije i nemoćne osobe godišnje izdvaja 17 milijuna kuna, a projektom „Zaželi” u domovima u Osijeku i Belom Manastiru zaposleno je 16 novouposlenih žena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.