Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane

29.09.2020.

16:48

Autor: Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

Foto: - / -

U Europskoj uniji svake se godine baci oko 90 milijuna tona hrane, a procjenjuje se da je u našoj zemlji to čak 400 tisuća tona na godinu. Ujedinjeni narodi današnji su dan odredili kao Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane.

Prema istraživanjima u svijetu se baci čak trećina proizvedene hrane, a više od polovice bačene hrane dolazi iz kućanstava. Kako je istaknula koordinatorica projekta iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača Tanja Popović Filipović, u Hrvatskoj se tako baci 380 : "Hrvatska tu ne stoji dobro. Mi smo pretposljednji na Eurobarometru prema količini bačene hrane znači zaista moramo dosta raditi po tom pitanju."

Stručnjakinja na projektu Anamarija Krišto dodala je i kako je bacanje hrane velik okolišni i ekonomski problem, a kako bi se to promijenilo moramo poći sami od sebe i kao potrošači mijenjati obrasce ponašanja: "Moramo biti svjesni da naša potrošnja diktira proizvodnju i dokle god naš potrošač bude nekako više prihvaćao strani i jeftiniji proizvod teško da ćemo moći plasirati naš i teško da će ovaj koncept moći zaživjeti u Hrvatskoj."

Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane obilježava se u sklopu kampanje "Srdačno hrana" koja se provodi treću godinu, a obilježen je u "Vrtnoj bajci" u Čepinu u kojoj se može uživati u idealnom suživotu biljnog, životinjskog i ljudskog svijeta: "Tu zaista možete vidjeti da se sve može iskoristiti, od ovih kokica koje tu slobodno trče oko nas, koje nam daju jaja, pa do smokava koje nam rastu u vrtu od kojih pravimo pekmeze. Imamo i stogodišnju krušku koja nam također daje plodove za pekmeze, rakije. Uglavnom sve je iskoristivo, ništa se ne baca, sve uberemo, pojedemo i to je to", istaknula je domaćica Zdenka Matagić koja je vodeći se tim činjenicama i pripremila "održivi doručak".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.