Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan zaštite životinja: prvi Sajam održivosti u Osijeku

04.10.2016.

09:06

Autor: Radio Osijek/AB/MB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4. listopada s naglaskom na jedinstven odnos ljudi i životinja i važnost životinja u našem životu. Prigodno se obilježava i u Osijeku prvim Sajmom održivosti.u Sakuntala parku. .

 

 

Na prvom Sajmu održivosti u Osijeku predstavile su se udruge: Emica krojačka radionica, OPG Paulik, Helena Delirium prirodna kozmetika, Mila Lončar, PLANTaža, Slap, Plesni studio Shine, Slama, Vinayaka, BioQ, DMT vaste art  i Udruga Pobjede. Ideja je organizatora  Međunarodni dan zaštite životinja obilježiti s naglaskom na održivost. "Veganski način življenja ostvaruje se u odgovornosti prema sebi, svim živim bićima, svojoj zajednici i prirodi i ima za cilj bolju sadašnjost. Ono svjesno traži izbore koje smo dužni napraviti danas – kako bismo imali što ostaviti u zalog za sutra. Ne bolje sutra, samo sutra", poručili su organizatori.

Prvi je put taj dan obilježen 1931. tijekom konvencije ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama. Udruge za zaštitu životinja diljem svijeta obilježavaju taj dan kako bi upozorile ljude na probleme životinja te ih potaknule na razmišljanje o svojem odnosu prema njima.

Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a najistaknutije od onih koje se nalaze pred izumiranjem su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi... Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta živih bića, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.
Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta te znatnim udjelom endema. U Hrvatskoj je danas poznato oko 38.000 vrsta, a pretpostavlja se da je taj broj znatno veći, od 50.000 do više od 100.000. Primjerice, u posljednjih nekoliko godina opisano je 198 novih svojti kopnenih beskralješnjaka, 146 slatkovodnih i 20 svojti morskih beskralješnjaka. Otkrivene su i tri za znanost potpuno nove vrste slatkovodnih riba. To pokazuje da je stvarna biološka raznolikost u Hrvatskoj mnogo veća nego što pokazuju službeni podaci. U Hrvatskoj obitava velik broj životinjskih svojti ugroženih u Europi, što je povezano s očuvanim staništima. Dosad je Državni zavod za zaštitu prirode izradio crvene popise ugroženih kralješnjaka, leptira, vretenaca, špiljske faune, obalčara i trčaka. Na temelju Zakona o zaštiti prirode divlje vrste proglašavaju se strogo zaštićenima i zaštićenima zbog njihove ugroženosti i međunarodnih ugovora koje je Hrvatska potpisala. Kršenje zakona kažnjivo je novčanom kaznom od pedeset kuna do sto tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.