Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan životinja na farmama

02.10.2020.

13:11

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Udruga Pobjede obilježila je danas Međunarodni dan životinja s farmi štandom i informativnim panoima na osječkom Trgu slobode. Taj se dan obilježava u zemljama diljem svijeta već gotovo 40 godina na rođendan velikoga mirovnjaka, borca za ljudska prava, vegetarijanca - Mahatme Gandhija.

Ove godine proslavu će obilježiti službeno predavanje Europskoj komisiji 1,4 milijuna izjava potpore europskoj građanskoj inicjativi End The Cage Age u kojemu je sudjelovala i Hrvatska, Inicijativa je ujedinila preko 170 organizacija za zaštitu životinja, poljoprivredu, politiku i ekologiju u zajedničkom cilju – poboljšanje života životinja na farmama diljem EU ukidanjem korištenja kaveza. End The Cage Age šesta je po redu uspjela europska građanska inicijativa, a po broju prikupljenih potpisa - druga po uspješnosti. Ona je jedinstven i inovativan način kojim se građanima omogućuje da potiču Europsku komisiju na donošenje zakonodavnih prijedloga i time sudjeluju u oblikovanju Europe.
Podsjetimo: od rujna 2018. do rujna 2019. bilo je potrebno prikupiti milijun potpisa EU građana što će obvezati Europsku komisiju na raspravu o zabrani kaveza za SVE životinje na europskim farmama.

Volonteri na osječkom štandu  informirali su građane i o Ab ovo kampanji - prvoj hrvatskoj korporativnoj kampanji za životinje i načinima priključivanja globalnom cage-free trendu. Vizija je Ab ovo kampanje održivo uključivo društvo. Naš je cilj potaknuti tvrtke iz svih sektora poslovanja na postupno izbacivanje jaja iz kaveza iz svog lanca nabave putem javne cage-free izjave. Ovime želimo da se i hrvatske tvrtke priključe svjetskom cage-free trendu kao dijelu društveno odgovornog poslovanja.

Na društveno odgovorno poslovanje ove vrste odlučilo se više od 70 internacionalnih tvrtki kao što su Nestle, Danone, Unilever, McDonalds, Burger King, Subway, Tesco, Metro, Spar, Lidl, Aldi, Milka, Barilla, Mars, Marriott International, Hilton, Best Western te stotine nacionalnih tvrtki iz različitih zemalja.

Događaj je pod pokroviteljstvom je Grada Osijeka, koji je, podržavši ovu manifestaciju javno iskazao svoj senzibilitet za nepotrebnu patnju životinja i dao podršku prvoj nacionalnoj korporativnoj kampanji za životinje.


Dan životinja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.