Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni istraživački dan za učenike

07.03.2019.

12:57

Autor: Željka Bačić

Međunarodni istraživački dan za učenike

Međunarodni istraživački dan za učenike

Foto: - / -

Više od 40 učenika srednjih škola iz Osijeka, Đakova, Našica, Donjeg Miholjca, Valpova, Vinkovaca i Vukovara sudjeluje na Masterclass radionici osječkoga Sveučilišta u sklopu Međunarodnog istraživačkog dana za učenike.

Od znanstvenika koji rade na CERN-u prof.dr.sc. Ivice Puljka (FESB Split)  i znanstvenog novaka sa Instituta Ruđer Bošković Mateja Roguljića čuli su  predavanja "Fizika čestica danas" i "Kako smo otkrili Higgsov bozon", a nakon toga su obrađivali eksperimentalne rezultate  prikupljene na detektorima u CERN-u. Posebno je zanimljiva videokonferencija na kojoj će razmjenjivati iskustva s vršnjacima iz Istanbula, Varne i Rijeke. Prema riječima dr. Puljka, učenici su izvanredni, jer su pokazali veliko zanimanje za ove teme i način rada, s obzirom na mogućnosti koje im pruža obrazovanje. Kako bi Hrvatska imala uspješniju znanstvenu budućnost, mora se posvetiti stjecanju znanja odmah od vrtićke dobi, djecu jednostavno treba izložitiznanosti i, kaže, optimist je. Međunarodni nastavni dan za učenike omogućuje srednjoškolcima  da dožive iskustvo istraživanja na najizravniji način.  Ideja programa je omogućiti đacima iskustvo jednog stvarnog radnog dana znanstvenika, kada rame uz rame s njima  mogu osjetiti kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.