Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni je dan borbe protiv siromaštva

17.10.2016.

13:15

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, globalnog problema današnjice. Različitim akcijama solidarizirati se s ljudima koji žive u siromaštvu misija je osječke udruge Rijeke ljubavi koja je na središnjem gradskom trgu organizirala podjelu paketa svojim korisnicima.

Ujedinjeni narodi 1993. godine današnji su dan proglasili Svjetskim danom siromaštva. Namjera je solidarizirati se s osobama u socijalnoj potrebi promicanjem akcija za smanjenje siromaštva u svim zemljama svijeta.

Siromaštvo, koje se definira kao nedostatak osnovnih uvjeta za život i osnovne ljudske potrebe poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi kako čak 11 milijuna djece svake godine umre od bolesti uzrokovanih izgladnjivanjem a Međunarodna organicija rada upozorava da s manje od dva dolara na dan živi gotovo polovina čovječanstva.

Siromaštvo je problem koji je zbog krize sve izraženiji i kod nas. Podaci pokazuju da se broj djece, koja ovise o socijalnoj pomoći u posljednje dvije godine povećao čak deset posto. Sve je više i blokiranih građana- njih više od 325 tisuća. Nezaposlenih je više od 211 tisuća. Procjena je da čak petina stanovništva u Hrvatskoj živi ispod statističke granice siromaštva. Jedni od najugroženijih su umirovljenici, male su mirovine, prosječna je 2250 kuna. Statistika pokazuje i da je naviša stopa siromaštva u Virovitičko-podravskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a najniža u Gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva upozorava da će bogati opet biti bogatiji, a siromašni još siromašniji.
Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević poziva mandatara Vlade Andreja Plenkovića da se dokaže u borbi protiv siromaštva, koje sve više postaje realnost mnogih hrvatskih građana.
Hrvatska vapi za povezanim gospodarskim i socijalnim politikama koje će rezultirati povećanjem zaposlenosti, plaća i mirovina od kojih će se moći dostojno živjeti. To će biti najdjelotvornija borba protiv blokada i ovrha, siromaštva, socijalne isključenosti i društvene bijede. Zato pozivamo novu vlast da se potpuno posveti tome cilju, poručio je Sever.

Upozoriti i senzibilizirati javnost bila je poruka i osječke udruge Rijeke ljubavi koja je na središnjem gradskom trgu organizirala podjelu paketa prehrambenih proizvoda, jabuka, kruha, krofni... Jabuke su bile donacija načelnika Općine Čepin Dražena Tonkovca. Podjeli su se priključili i srednjoškolci nekoliko osječkih škola. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.