Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni je dan nestalih osoba

30.08.2016.

14:21

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska traga za 1990 nestalih, od kojih je oko 900 osoba nestalo u Domovinskom ratu. Međunarodni dan nestalih osoba, rečeno je u Vukovaru, prigoda je prisjetiti se svih i podsjetiti na obveze odgovornih.

Ove se godine Međunarodni dan nestalih, u organizaciji Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, obilježava u Vukovaru, gradu koji još uvijek traži preko 350 nestalih osoba u Domovinskom ratu. U nekoliko posljednjih godina gotovo da nema pomaka, nema novih grobnica ni informacija sa srbijanske strane, kaže predsjednica Saveza Ljilja Alvir i dodaje kako  Srbija nije spremna ući u taj proces, a tamo je ključ informacija  za sve nestale osobe pa i njihove na hrvatskim prosorima. Prema njezinom mišljenju, stanje je takvo jer je tamo  u vlasti i  svim porama društva puno onih koji su bili nalogodavci ili svjedoci stradanja.
Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je kako nije zadovoljan odnosom Srbije prema nestalima jer ne daje dovoljan doprinos u njihovom traženju, a to je jedno od pitanja i obveza koje je Srbija preuzela u pretpristupnom sporazumu s Europskom unijom. Istaknuo je kako smatra da je pitanje nestalih osoba, pored stavljanja izvan snage zakona u tzv. jurisdikciji, aposlutni prioritet te da će Hrvatska  poduzeti sve kako bi izvršila pritisak na Srbiju. 
Ovo je podsjetnik na sva neznana mjesta gdje su naši najmiliji nevino stradali rekao je fra Ivica Jagodić, a nakon mise u crkvi sv. Filipa i Jakova, u Borovu naselju je otkriveno Spomen obilježje posvećeno nestalima u Domovinskom ratu, prema idejnom rješenju vukovarskog branitelja Dubravka Duića Dunje. Riječ je o prvom takvom obilježju  nestalim osobama postavljenom u Hrvatskoj. Predsjednica Udruge Vukovarske majke  Manda Patko je istaknula kako takvo obilježje treba biti u Vukovaru, gradu heroju, te da obitelji nestalih osoba  nikada neće odustati od potrage za svojim najmilijima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.