Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni putujući seminar o ozimoj pšenici

29.05.2019.

11:48

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Organizator je tursko Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva te međunarodni Centar za istraživanja u poljoprivredi u sušnim područjima, a suorganizatori se mijenjaju. Ove godine su to osječki Poljoprivredni institut iz Hrvatske te Mađarski institut za poljoprivredna istraživanja u Mađarskoj.

Seminar je okupio i znanstvenike i oplemenjivače pšenice iz deset zemalja zbog razmjene rezultata i rasprave u proizvodnji ozime pšenice te razvoja smjernica za daljnju međusobnu suradnju. Znanstvena suradnica i oplemenjivačica pšenice s osječkog Poljoprivrednog instituta Valentina Španić ističe: "Taj se seminar počeo održavati u Turskoj 2007. godine. Održava se svake dvije godine i domaćini se mijenjaju. Ove je godine Poljoprivrednom institutu u Hrvatskoj pripala čast da bude suorganizator, uz Mađarski institut za poljoprivredna istraživanja u Mađarskoj. Klimatske promjene sve više negativno utječu na poljoprivrednu proizvodnju te smanjuju prinose pšenice i drugih kultura i sve je to pod utjecajem biotičkih i abiotičkih stresova. Pšenica je prije dva mjeseca pretrpjela sušu, a sada je svakodnevno izložena kiši. S obzirom na nepredvidivo vrijeme, teško je sada prognozirati što će se dogoditi do žetve u srpnju. Naši su materijali pšenice svakako adaptibilni i stabilni, širimo se izvan Hrvatske i nakon što gosti vide naše genotipove gotovo uvijek zaključe kako je naš sortiment kvalitetan i postiže vrlo dobre prinose. Dosadašnji su putujući seminari iznjedrili među ostalim i našu suradnju s Mađarskom i Pakistanom. Riječ je o znanstvenim projektima čije su teme biotički stres, odnosno fuzarijska palež klasa"

Kim Jong Jin iz Sjeverne Koreje kaže: Znanstvenik sam, oplemenjivač pšenice i ovdje sam kako bih ocijenio situaciju sa sortimentom pšenice u Hrvatskoj. Impresioniran sam onim što sam vidio". 

Doktor Mesut Keser, predstavnik je IKARDE, internacionalne institucije koja se bavi oplemenjivanjem pšenice u sušnim područjima. Dolazi iz Turske: " Razvijamo znanstvenu suradnju s 40 zemalja u svijetu među kojima je i Hrvatska. Glavni razlog naše posjete je razmjena iskustava, jer ovdje su primjerice predstavnici Maroka, Pakistana, Sjeverne Koreje, Turske i drugih zemalja. Želimo vidjeti sortiment i ovdje na Poljoprivrednom institutu u Osijeku. Hvala osječkim kolegama koji su nas ugostili. Proći ćemo kroz polja, vidjeti sve djelatnosti instituta, ali i posjetiti poljoprivrednike, a zatim krećemo u Mađarsku. Obići ćemo i to područje. Prvi sam put ovdje, u Osijeku, oduševljen sam onim što ovdje rade kolege oplemenjivači, razvijajući nove, odlične sortimente pšenice".

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.