Hrvatski radio

Radio Osijek

17:42 / 02.04.2019.

Autor: Stjepan Filipović

Međunarodni seminar za nastavnike tambura i voditelje tamburaških orkestara

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Deveti Međunarodni seminar za nastavnike tambura i voditelje tamburaških orkestara počeo je danas u Vukovaru, a u njemu sudjeluje 45 glazbenika. Današnja su predavanja o modernoj bugarskoj tamburi Vladimira Vladimirova te radionice sviranja bugarije i berde.

"Mjesto je ovo gdje se okupe svi tamburaški pedagozi i nastavnici koji predaju tamburu u glazbenim školama i voditelji tamburaških orkestara u Republici Hrvatskoj, ali širimo se i na susjedne zemlje," rekao je predsjednik Hrvatskog društva tamburaških pedagoga Marko Sesar. Dodao je da su u sklopu seminara organizirane i radionice i predavanja. Na seminaru je 45 sudionika od Karlovca, Zagreba, Zaboka, Virovitice, Križevaca do Subotice i Međugorja te škola u okolici Vukovara i Osijeka. Radionicu o bugarskim ukrasima (što nije tipično u Hrvatskoj) vodi Vladimir Vladimirov iz Bugarske, dok o naprednim tehnikama sviranja bugarije i berde, vode Damir Butković i Mladen Jurković. Svrha radionica jest stručno usavršavanje nastavnika i profesora tambure koji rade u obrazovnom sustavu, a prilika je to i za razmjenu iskustava te literature. Drugog dana bit će predstavljena zbirka "Panonska razglednica", autora Darka Kujundžića koji radi u vukovarskoj Glazbenoj školi. Prikaz nastavnoga sata instrumenta uz prezentaciju autorskih glazbenih primjera održat će Darko Čuvidić, mag. mus. dok će prof. mentor Vice Zirdum predstaviti Priručnik za artikulaciju - metodologija i način izrade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.