Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni simpozij digitalnih tehnologija u poljoprivredi u Osijeku

06.12.2022.

14:16

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Međunarodni simpozij digitalnih tehnologija u poljoprivredi

Međunarodni simpozij digitalnih tehnologija u poljoprivredi

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Digitalizacija je dotaknula cijelo društvo pa tako i poljoprivredu koja je spremna za digitalnu transformaciju - rečeno je, među ostalim, na prvom Međunarodnom simpoziju digitalnih tehnologija u poljoprivredi koji se danas i sutra održava na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Međunarodni simpozij digitalnih tehnologija u poljoprivredi okupio je, uz domaće, stručnjake iz Španjolske, Luksemburga, Poljske, Francuske, Mađarske i drugih i susjednih zemalja. Kako je, u ime organizatora, istaknula prodekanica na FAZOS-u za međunarodnu suradnju i studij na engleskom jeziku Ivana Majić Simpozij će pokušati povezati sve dionike vezane uz proizvodnju hrane, a jedna od glavnih tema je održivost poljoprivredne proizvodnje i utjecaj na okoliš: "Na ovom skupu ćemo govoriti o načinima na koji se prikupljaju podaci i koriste podaci kako bi se smanjili troškovi proizvodnje i smanjila potrošnja pesticida i gnojiva. Isto tako o pametnom navodnjavanju, spektroskopiji i korištenju satelitskih podataka", rekla je Majić i dodala kako se primjenom digitalnih tehnologija do 30% smanjuju troškovi u ratarskim kulturama, a upotreba pesticida i gnojiva do čak 50%. Napomenula je i kako će Simpozij dodatno promovirati Studij digitalne poljoprivrede FAZOS-a koji je prvi takav u cijeloj regiji, ali i jedini sve do Portugala.


Prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom na FAZOS-u prof.dr.sc. Zdenko Lončarić rekao je kako se Fakultet trudi objediniti sve snage kako bi se provela digitalizacija poljoprivrede: "Ona se zapravo već provodi, a mi nikako ne želimo da netko prođe mimo toga. Naglasak je sada najviše na edukacije agronoma i OPG-ova, odnosno dionika u poljoprivredi, kako bi što više mogli iskoristiti i prilike koje nudi digitalna poljoprivreda", rekao je Lončarić i dodao kako je prvi dan Simpozija rezerviran za predavanja na engleskom jeziku "Digital Technologies in Agriculture" dok je u srijedu radionica o digitalnoj poljoprivredi u ruralnom području na kojoj će svi zainteresirani moći na hrvatskom jeziku pitati stručnjake sve što ih o ovoj temi zanima te odmah dobiti odgovore.


Rektor Sveučilišta u Osijeku Vlado Guberac napomenuo je kako ovakvi skupovi dodatno doprinose razvoju i svih sastavnica Sveučilišta: "Nastojimo kao Senat Sveučilišta donositi one odluke i otvarati studijske programe, a u ovom slučaju i fakultete, koji će pomoći daljnjem razvoju IT industrije u Osijeku."


Skupu je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka Igor Medić. Rekao je kako je Grad Osijek ponosan na svoje Sveučilište, a posebice na suradnju FAZOS-a i FERIT-a na nečemu što je neupitno da dolazi: "Ono o čemu treba razgovarati je o tempu kojim se moderne tehnologije uvode, načinu na koji se uvode, te kako će ih naši poljoprivrednici prihvatiti. Mislim da je to jedini ispravni put za našu sredinu i drago mi je vidjeti da znanost značajno utječe na produktivnost i uspješnost naših poljoprivrednika."


Krajnji cilj je sve to znanje implementirati, a koliko naši poljoprivrednici prate najnovije tehnologije ističe pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silva Wendling: "Mislim da prate, posebice mladi poljoprivrednici. Zato i je intencija svih naših mjera usmjerena mladim poljoprivrednicima jer su oni najspremniji primijeniti moderne tehnologije. Ali naravno da im za to treba internet." Stoga je jedan od glavnih ciljeva, osim u gradove, širokopojasni brzi internet dovesti i u ruralne prostore. Do tada je iznimno važno što bolje educirati sve strukture društva - od sveučilišta, preko agronoma, pa sve do OPG-ova i malih poljoprivrednika, što je i osnovni cilj Međunarodnog simpozija digitalnih tehnologija na FAZOS-u.

Lončarić, Majić, Guberac, Medić i Wendling

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.