Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni znanstveni skup „Pavao Matija Sučić, 250 godina od rođenja“

15.12.2017.

13:32

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na KBF-u u Đakovu održan je međunarodni znanstveni skup na temu „Pavao Matija Sučić, biskup bosanski ili đakovački i srijemski (11. siječnja 1767. – 13. travnja 1834.), 250 godina od rođenja“ .

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, u suradnji s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj – Pečuh te Društvom hrvatskih književnika organizirala je međunarodni znanstveni skup na temu „Pavao Matija Sučić, biskup bosanski ili đakovački i srijemski (11. siječnja 1767. – 13. travnja 1834.), 250 godina od rođenja“.
Prvi dio skupa vodila je Katarina Čeliković, prof., a sadržavao je pet predavanja: Vladimir Nimčević, prof. (Subotica, Srbija) – Izvori za povijest obitelji Sučić u Subotici (do konca prve polovice 18. stoljeća); dr. sc. Robert Skenderović (Zagreb, Hrvatska) – Subotička plemićka porodica Sučića – od kapetana Luke do biskupa Pavla Matije; Stjepan Beretić, dipl. teol. (Subotica, Srbija) – Subotički župnik Pavao Sučić; Katarina Čeliković, prof. (Subotica, Srbija) – Tragovi biskupa Sučića u literaturi njegova zavičaja; Tomislav Žigmanov, prof. (Subotica, Srbija) – Dvije pjesme prigodnice za biskupa Sučića dvojice Mihalića.
Dr. Pero Aračić moderirao je drugi dio skupa koji je imao četiri predavanja: dr. sc. Ladislav Heka (Segedin, Mađarska) – Pavao Matija Sučić, stolnobiogradski i đakovački biskup iz roda bačkih Sučića Pečirskih; dr. sc. Stjepan Blažetin (Pečuh, Mađarska) – Pjesma Jánosa Pakróczyja Nepomuka prigodom imenovanja Pavla Matije Sučića za stolnobiogradskog biskupa; Mirko Ćurić, prof. (Đakovo, Hrvatska) – Pavao Sučić u radovima i knjigama đakovačkih autora; prof. dr. sc. Pero Aračić / Anto Pavlović, dipl. teol. (Đakovo, Hrvatska) – Pavao Matija Sučić – bosanski ili đakovački i srijemski biskup.  
Ponosni smo na biskupa Sučića i njegova pojava na čelu biskupije u Đakovu dokaz je jedinstvenog nekada hrvatskog prostora koji je tragičnim povijesnim događajima bio pokidan, a ovo je prilika da te veze oživimo i da naša vidljivost u prostoru matične hrvatske kulture bude što veća te da pridonesemo osvješćivanju velikana koji dolaze s prostora današnje Vojvodine, rekao je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Tomislav Žigmanov. "Biskup Sučić bio je svećenik u nekoliko župa u Bačkoj: u Bukinu, Monoštoru i Čatalji, a jedno je vrijeme bio župnik u glavnoj subotičkoj župi i kao takav ostavio je trag ne samo u pastoralnom radu već i u izgradnji crkvenih objekata." 
Biskup Pavao Matija Sučić primio je biskupa Josipa Jurja Strossmayera u sjemenište i poslao ga je na studij u Pečuh. Sučić je kratko obnašao službu biskupa, a poznat je kao sakupljač knjiga, pisac govora, a njegovao je i crkvenu glazbu, istaknuo je upravitelj Zavoda HAZU-a u Đakovu dr. Pero Aračić. "Mnoge pjesme koje se i danas pjevaju u crkvama tijekom liturgijske godine Sučić je donio iz Subotice i drugih krajeva gdje žive Hrvati pa i iz Mađarske."
U suradnji s đakovačkim odjelom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti današnjašnja će izlaganja naći svoje mjesto u zborniku radova, rečeno je na znanstvenom skupu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.