Hrvatski radio

Radio Osijek

Međustranačke napetosti u Vukovaru nastavljaju se

19.12.2018.

17:28

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr

foto: hrt.hr

Foto: - / -

Konferencija za novinare zamjenika vukovarskog gradonačelnika Srđana Milakovića na kojoj je prozvao gradonačelnika Ivana Penavu da izaziva pritiske u upravi i gradu čini se donijet će dodatno zaoštravanje odnosa između srpske i hrvatske vijećničke opcije

Konferencija za novinare vukovarskog zamjenika gradonačelnika iz redova srpske zajednice Srđana Milakovića kako se čini nastavak je sjednice gradskog vijeća održane dan prije, u utorak čiji je vrhunac, nakon prije toga verbalnih sukoba, bila Milakovićeva izjava da se vojno-redarstvena akcija "Oluja" može tumačiti i kao etničko čišćenje. Tu je izjavu Milaković na konferenciji za novinare pokušao ublažiti "izvlačenjem iz konteksta", napominjući da se u kontekstu stradalih ne spominju srpske žrtve, a gradonačelnika Ivana Penavu prozvao da je prosvjedom na procesuiranje ratnih zločina stvorio napetost. Gradonačelnik Vukovara istaknuo je da je Milaković netko tko provodi velikosprske ideje, te da s njim nema dogovora. Još sinoć klub vijećnika vukovarskog HDZ-a svojim je priopćenjem najavio da će poduzeti "sve pravne radnje kako bi se zabranilo djelovanje DSS", a u srijedu su Milakovićevu ostavku na mjesto zamjenika gradonačelnika zatražili vijećnici Hrvatske konzervativne stranke. Napetu situaciju pokušao je smiriti premijer Andrej Plenković, te je pozvao da se utvrdi istina o onome što se događalo 1991. godine. Naglasio je važnost odluke prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o prihvaćanju mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, čija je osnovna poruka dijalog i pomirba. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.