Hrvatski radio

Radio Osijek

Medved: Potez Ivana Penave kratkovidno sebeljublje, a ne domoljublje

20.05.2020.

18:54

Autor: Davor Lončarić/Hina

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je iz Vukovara kako HDZ nije, niti će ikada iznevjeriti Vukovar i Vukovarce te je optužio gradonačelnika Ivana Penavu za samoljublje. Nikola Mažar imenovan je povjerenikom HDZ-a za grad Vukovar.

"Upravo su osobna očekivanja bila danas u fokusu na press-konferenciji u gradu Vukovaru. Domoljublje znači spremnost na zatomljenje osobnih ambicija i podređivanje vlatitih ciljeva interesima naroda", rekao je Tomo Medved, ističući kako domoljublje nije kada svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini i kada je niste spremni podrediti zajedničkom interesu.

 "To bih prije nazvao kratkovidnim sebeljubljem, nego odgovornim domoljubljem", rekao je Medved na konferenciji za novinare HDZ-a. Istaknuo je i kako je Ivan Penava na unutarstranačkim izborima imao priliku uvjeriti članstvo HDZ-a u svoju viziju u demokratskom i fer natjecanju, ali su rezultati pokazali kako članovi ne vide stranku onako kako je vidi Ivan Penava.
"Ali gospodin Penava nije viteški prihvatio poraz i kada nije po njegovom, ne kani biti lojalan ogromnoj većini svojih stranačkih kolegica i kolega", ustvrdio je Medved, ističući kako je Penava trenutak napuštanja HDZ-a uoči parlamentarnih izbora očito izabrao s ciljem da našteti HDZ-u.
Rekao je i kako se ne smije zlorabiti žrtva Vukovara ni u gradu Vukovaru ni bilo gdje drugdje. "Danas je u Vukovaru izgovorena i opasna laž da je HDZ izdao Vukovar i okrenuo leđa žrtvi", istaknuo je Medved i podsjetio kako je Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem odbila amandmane manjinskih zastupnika vezane uz popis stanovništa i da su oni glasovali protiv. Podsjetio je kako Vlada Andreja Plenkovića pružila ruku gradu Vukovaru, što je obveza svih vlada.

Povjernik HDZ-a za grad Vukovar Nikola Mažar poručio je kako HDZ u Vukovaru ide dalje. Zahvalio je svim članovima HDZ-a iz Vukovara koji podupiru nastojanja te stranke da od Vukovara načine mjesto dostojno života. Posebice je zahvalio na dolasku na konferenciju za novinare ravnateljici vukovarske bolnice Vesni Bosanac, bratu vukovarskoga generala Blage Zadre te bivšemu vukovarskom gradonačelniku Vladimiru Štenglu.

Saborski zastupnik Zvonko Milas istaknuo je da je Vukovar iznad bilo kojeg pojedinca i bilo čijih interesa. U vezi s ratnim zločinima rekao je kako Vlada na tome neumorno radi i kako se nikada neće odustati od procesuiranja zločinaca i njihovih nalogodavaca.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u srijedu je napustio HDZ te je rekao da na parlamentarne izbore najvjerojatnije izlazi na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, a do daljnjega će predstavljati neovisnu političku opciju u Vukovaru. 
Osim Ivana Penave, koji je zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, iz stranke izlaze i nastavljaju politički djelovati kao neovisni predsjednik vukovarskoga Gradskoj odbora HDZ-a Damir Barna, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija stranke.

HDZ Vukovar - press - Tomo Medved, Nikola Mažar i Zvonko Milas

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.