Hrvatski radio

Radio Osijek

Meggle gasi proizvodnju u Osijeku – bez posla ostaje 160 radnika

16.07.2020.

16:13

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Meggle Hrvatska

Foto: Meggle Hrvatska

Foto: - / -

Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj donijela je odluku o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje do kraja godine o čemu su danas informirani svoje zaposlenike. Bez plasmana ostaju i dobavljači među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava.

Sve se objašnjava procesom "optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima". Odluka o gašenju proizvodnje u Osijeku, stoji u objavi za javnost te tvrtke, donesena je zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize.
Time će se ugasiti 160 radnih mjesta, a zaposlenici će dobiti otkaz,
"Meggle će kao poslodavac u procesu restrukturiranja postupati odgovorno i socijalno osjetljivo te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima. Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta zadnjih nekoliko godina s nadom da će se uvjeti poslovanja i okolnosti poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije. U proizvodnju i poslovanje u Hrvatskoj Meggle grupa u zadnjih 15 godina uložila je više od 130 milijuna kuna", objašnjavaju svoj potez.
Budući da se gasi proizvodnja, raskida se i suradnja s kooperantima i dobavljačima sirovina, a među njima je i dvjestotinjak malih seoskih domaćinstava. Iz Megglea kažu da će sve svoje ugovorne obveze prema njima, "kao i do sada pravovremeno i u cijelosti ispuniti." Jamče da će svojim pouzdanim dobavljačima pomoći u brzom pronalasku novih kupaca ili otkupljivača, napominjući kako je na hrvatskom tržištu potražnja sirovog mlijeka kronično veća od ponude.

Osječka je mljekara osnovana prije više od 70 godina - 1949., uz pomoć UNICEF-a, a u sklopu Industrijsko poljoprivrednog kombinata (IPK). U samim počecima naglasak je bio na proizvodnji mlijeka u prahu te je, kao jedina u široj regiji bivše Jugoslavije, osječka mljekara postala izuzetno važan gospodarski subjekt grada Osijeka. IPK je obuhvaćao sve najbitnije gospodarske grane i time predstavljao bazu prehrambenog sektora cijele bivše države, a mljekara je bila jedna od najuspješnijih poduzeća u njegovom sastavu. Devedesetih godina poduzeće kreće u izmjenu smjera poslovanja, ukida se proizvodnja mlijeka u prahu, a ime se mijenja u IPK MIA Mljekarska industrija. 

Meggle Grupa u čijem se vlasništvu osječka mljekara nalazi od 2005., u Hrvatsku je ušla 1996., kada je u Opatiji osnovana tvrtka kći Meggle Adria koja je uvozila Meggle proizvode iz Njemačke i Mađarske. Zatim je dvije godine IPK MIA Osijek za njih uslužno proizvodila sve do 2001. da bi 2005. Meggle Grupa preuzela kompletnu mliječnu industriju IPK MIA i registrirala tvrtku Meggle Hrvatska d.o.o. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.