Hrvatski radio

Radio Osijek

„Melankolija“ potaknuta ljubavnim pismom

21.02.2016.

09:56

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pismo pronađeno krajem siječnja na vratima Zavjetne kapelice Kamenitom križu studente je Odjela za kulturologiju osječkog Sveučilišta ispiriralo za „Melankoliju“ .


„Potaknuti ljubavnim pismom u kojem Osječanka K. V. opisuje potresnu i nesretnu osječku ljubavnu priču, a koje je 26. siječnja ujutro pronađeno na vratima Zavjetne kapelice Kamenitom križu u Osijeku – to pismo prva je prenijela Facebook stranica „Prijatelji o Osijeku“ – studenti 2. godine diplomskog studija, smjera Kulturalni menadžment na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, odlučili su, kao završni praktični rad u sklopu kolegija Menadžment muzeja i izložbi  organizirati multimedijalni događaj koji će obuhvatiti elemente osječke povijesti i ljubavi što se pojavljuju u pismu“, objašnjava voditeljica projekta Andrea Marolin.
Uz obuhvaćanje različitih umjetničkih i kulturoloških elemenata i segmenata – filma, kazališta, književnosti, izložbe, performansa, arhitekture i drugih – studenti su, zajedno sa svojim suradnicima, javnost upoznati sa zanimljivom poviješću tzv. čestice 5989/1 (na kojoj se nalaze kompleks Eurodom i kapelica) te s nesretnom ljubavnom pričom koja se dogodila prije nekoliko stotina godina, a kolokvijalno je poznata kao "priča osječkog Romea i Julije". 
Program multimedijalnog događaja uključio je paljenje ljubavnih svijeća na ogradi Kapelice, a nakon toga u prostoru Atelier bara krenulo se s razgledavanjem umjetničkih fotografija, projekcijom dvadeseto minutnog filma gdje su se gledatelji mogli upoznati s poviješću zavjetne kapelice. Projekt su upotpunili glumci osječkog HNK-a obučeni i povijesne kostime iz toga vremena uprizorenjem dijela predstave "Prolaznici" Damira Petričevića. Sve se završilo čitanjem pripovijetki gosta književnika Stjepana tomaša, te ljubavnih pjesama.  

Ugodno provedena subotnja večer uz prisjećanje na dio povijesti grada kojeg toliko volimo i koja je potaknula na promišljanje o vrijednosti čestice 5989/1 na kojoj smo se svi ponekad mogli pronaći. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.