Hrvatski radio

Radio Osijek

„Memento vivere” u osječkom GISKO-u

27.12.2021.

18:12

Autor: HRT

Zorana Vekić

Zorana Vekić

Foto: Željko Kovačević / HRT

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek otvorena je izložba slikarice Zorane Vekić s motivima njenog zavičaja, Metkovića, s neizostavnim motivima mora, barki, starih kamenih kuća i vječne inspiracije, rijeke Neretve.

Zorana Vekić rođena je 1964. godine u Metkoviću gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu u Zadru završila je Engleski jezik i književnost te povijest umjetnosti. Po završetku studija zapošljava se na mjestu profesorice engleskoga jezika u Srednjoj školi Metković gdje i danas radi. Slikanjem se, manjim ili većim intenzitetom, bavi cijeli život te u tome nalazi utočište i polazište za njen svijet u nanosima boja na platnu.

„Slike su nastale iz srca. Umjetnost za mene su boje, a uvijek nekako bježim iz ovih vremena u ono iskonsko, vječno. Nadam se da doživljavate slike kao što ih ja doživljavam, kao vakum slobode koji nam preostaje u ovim teškim i nemirnim vremenima.”, poručila je autorica na otvorenju izložbe.

Ravnateljica GISKO-a, Dubravka Pađen Farkaš rekla je kako su se za izložbu u foajeu knjižnice odlučili kao bi daškom mora i juga zagrijali ovu zimsku atmosferu.

Izložba se može pogledati u slijedećih mjesec dana       

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.