Hrvatski radio

Radio Osijek

Memorijal slavonskih zrakoplovaca

03.10.2015.

02:00

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U spomen na poginule pripadnike Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek Aeroklub Osijek tradicionalno organizira Memorijal slavonskih zrakoplovaca. Program počinje točno u podne polaganjem vijenaca i postrojavanjem pripadnika SZC-a kod Spomen obilježja /krila) na ulazu na aerodrom Osijek-Čepin.

Priredba se organizira povodom obljetnice osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek. „Tragična pogibija naših zrakoplovaca, pokazala je sav entuzijazam i hrabrost koju su ulagali u obranu svoje Domovine, prekoračivši granice mogućeg. Svojim primjerom i žrtvom inspirirali su sljedeće generacije svih zrakoplovaca, ali i svih domoljuba“, ističe predsjednik Aerokluba Osijek Zlatko Tot. Organiziranje Memorijala, kaže Tot, „mali je napor u odnosu na veliki dug koji imamo prema tim entuzijastima, koji su u svojim rukama od sportskih i poljoprivrednih zrakoplova napravili ubojitu silu, koju je neprijatelj mogao ukrotiti samo najmodernijim sustavom, posebno angažiranim samo s jednim ciljem – spriječiti djelovanja slavonskih zrakoplovaca. Na žalost, nakon nekoliko pokušaja u tome su i uspjeli“, dometnuo je Tot. „Organizacijom prigodnog memorijala, simbolično odajemo počast, ali isto tako šaljemo i poruku sadašnjim i budućim generacijama, da žrtva za Domovinu nije uzaludna i nije mjerljiva, jer briga o sjećanju na njih osigurava i nama dostojnu budućnost“, poručuje predsjednik Aerokluba Osijek.  
Samostalni zrakoplovni vod osnovan je 8. listopada 1991. i djelovao je s improviziranih uzletišta u okolici Đakova, a u floti je bilo nekoliko malih sportskih zrakoplova i velikih poljoprivrednih aviona Antonov An-2, prvotno namijenjenih prijevozu ranjenika. “Ti su zrakoplovi u početku padobranima izbacivali pomoć opkoljenom Vukovaru u sanducima, a zatim su dosjetljivi oružari od plinskih boca napunjenih eksplozivom počeli izrađivati takozvane bojler-bombe, pa je na neprijateljske položaje padao i smrtonosni teret.
Borbene aktivnosti osječkog voda imale su itekako važne moralno-psihološke, pa i materijalne učinke. Jugo-vojska je uskoro počela respektirati neočekivanu pogibelj iz zraka koju, unatoč tehničkoj nadmoći, nije mogla zaustaviti. Zbog toga je u blizinu bojišnice dopremljena raketna pukovnija iz Srbije, naoružana najmodernijim protuzrakoplovnim raketnim sustavom”, stoji u časopisu “Hrvatski vojnik”. Početkom prosinca 1991. iznad Otoka pogođen je zrakoplov u kojem su poginui osnivač voda Marko Živković i drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.