Hrvatski radio

Radio Osijek

Mešetarili drvima iz šume i svom poduzeću nanijeli 50 tisuća kuna štete

16.07.2021.

10:02

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

Policija je rasvijetlila višemjesečno izvlačenje drvne građe iz šume, bez potrebne evidencije, za što sumnjiči 48-godišnjeg djelatnika tvrtke iz Donjeg Miholjca. S još dvojicom omogućio je skupljanje drva za ogrijev građanima, koji na to nemaju pravo.

Priopćenje iz Policijske uprave osječko-baranjske donosimo u cijelosti:
"Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 48-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela opisana u članku 246., 291. i 279. Kaznenog zakona, a 45- i 41-godišnji hrvatski državljani kaznena djela opisana u članku 291. i 279. Kaznenog zakona.
Provedenim izvidima utvrđeno da 48-godišnjak, u periodu od lipnja do rujna prošle godine, kao odgovorni djelatnik trgovačkog društva iz Donjeg Miholjca, nije evidentirao količinu posječenih i izvučenih drvnih sortimenata iz šume na pomoćno stovarište.
Nezakonitim radnjama trgovačkom društvu je počinjena materijalna šteta veća od 50 tisuća kuna.
Daljnjim izvidima utvrđeno je da su tijekom 2019. i 2020. godine, 48-godišnjak i djelatnici istog trgovačkog društva 45- i 41-godišnjak, većem broju građana omogućavali obavljanje šumarskih radova izrade ogrjevnog drveta, iako na to građani nisu ostvarili pravo.
Kako bi prikrili nezakonite radnje, trojka je sačinjavala naloge za izradu ogrjevnog drveta na ime kupaca koji nisu stvarno izrađivali ogrjevno drvo kao i teretne listove u kojima su kao kupce unosili imena osoba koje nisu kupovale i izrađivale drva za ogrjev.
Temeljem naloga suda kod 48-godišnjaka izvršena je pretraga doma i drugih prostorija u Donjem Miholjcu te su policijski službenici pronašli i oduzeli poslovnu dokumentaciju i prijenosno računalo s pripadajućom opremom.
Protiv troje hrvatskih državljana nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu zbog počinjenih kaznenih djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom, zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave", stoji u priopćenju iz policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.