Hrvatski radio

Radio Osijek

Meteorološka stanica - nagrada učenicima Ugostiteljsko turističke škole

02.07.2021.

12:42

Autor: Radio Osijek/TM

Meteorološka stanica - nagrada učenicima Ugostiteljsko turističke škole

Meteorološka stanica - nagrada učenicima Ugostiteljsko turističke škole

Foto: - / -

U Ugostiteljsko-turističku školu Osijek stiže mini meteorološka stanica koju su na ovogodišnjem natječaju korištenja suvremenih tehnologija osvojile Stella Petovar i Lucija Gici, učenice 2. f razreda te njihovom nastavniku geografije Ivanu Bujadinoviću.

Na online natječaju tvrtke GDi kroz projekt Učenje kroz GIS (geoinformacijski sustavi) osvojile su treće mjesto. 

Tema ovogodišnjeg natječaja bila je prikazati koje se pozitivne ili negativne promjene odvijaju u okolini. Cilj je natjecanja da se korištenjem aplikacije ArcGIS StoryMaps stvori interaktivna priča kombiniranjem teksta, interaktivnih karata i drugog multimedijskog sadržaja. S obzirom na to da učenice žive u Antunovcu, u svojem su radu prikazale promjene u mjestu – od prikaza smještaja u prostoru, broja stanovnika prema popisnim razdobljima, usporedbi satelitskih snimaka iz 1968. i 2019. na kojima je vidljivo kako je prazan prostor doživio preobrazbu. Također su označene sve ustanove, trgovine, igrališta, autobusna stajališta, željeznički prijelazi i sve je spojeno s fotografijama tih lokacija. Ucrtana je biciklistička staza, jezero i njegov budući izgled te gospodarska zona.

"Ovom smo nagradom nastavili nizati uspjehe u sklopu STEM edukacijske inicijative u okviru nastave geografije i popularizacije digitalne kartografije među učenicima. Jedna smo od rijetkih škola iz Slavonije koja sudjeluje u tome i postiže uspjehe. Prije dvije godine, naši su učenici pobijedili na GDi STE(A)M Story Map natjecanju za srednje škole", ističe Danijela Josipović i objašnjav kako je sadržaj namijenjen prvenstveno nastavi geografije i geoinformatike, te ostalim nastavnim područjima gdje je moguća upotreba GIS-a. Naglasak je na učenju geografskih i drugih sadržaja putem kartografskih vizualizacija i analiza. Projektom Učenje kroz GIS profesorima, školama i učenicima srednjih škola u Hrvatskoj stavljena je na raspolaganje inovativna i zanimljiva mogućnost učenja uz pomoć najsuvremenijih ''cloud'' geoinformacijskih tehnologija.
Link pobjedničkih radova nalazi se na poveznici https://teach-with-gis-gdi-training.hub.arcgis.com/#community.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.