Hrvatski radio

Radio Osijek

"Mi smo morali progutati puno živih žaba"

27.05.2016.

11:40

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik HSP-a Daniel Srb rekao je kako će, ako se pokažu točnim vijesti o hrvatskoj deblokadi otvaranja pregovaračkog poglavlja 23. u pristupanju Srbije Europskoj uniji, to biti još jedan vrlo ozbiljan poraz hrvatske vanjske politike.

Srb je na konferenciji za novinare podsjetio da je, nakon prvih vijesti o deblokadi u srbijanskim medijima, hrvatska strana opovrgnula takve informacije, da bi europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn u Bruxellesu, rekao kako je s Hrvatskom postignut dogovor o načinu deblokade.
Ustvrdio je kako se iz izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, koje su u medijima prenesene na način da se demantira europskog povjerenika, može zaključiti kako Hrvatska želi postići napredak u deblokadi pregovora i da se na tome radi.Kovač nije ni jednom riječju decidirano, prem mišljenju Srba, rekao da to Hrvatska nije napravila. Time se, želi poručiti da su, ne samo vođeni razgovori o tome, već i da su postignuti određeni dogovori.
Ocijenio je kako to pokazuje odustajanje Hrvatske od nekih ranijih stavova, podsjetivši da su hrvatski uvjeti bili odustajanje Srbije od primjene Zakona o univerzalnoj odgovornosti te položaj Hrvata u Vojvodini i njihova parlamentarna zastupljenost.
Srb dodaje da Srbija tijekom pristupnih pregovora mora ispuniti i druge uvjete, poput davanja informacija o nestalim osobama, rješavanja pitanja granice, povrata otetog kulturnog blaga i osuđivanja zločinaca odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Podsjetio je Srb i na to kako je prije ulaska Hravstke u Europsku Uniju, morala mijenjati Ustav, ako treba , neka to učini i Srbija.
"Ako se pokažu točnim vijesti da je ministar Kovač s europskim povjerenikom postigao sporazum o odustajanju od nekih hrvatskih uvjeta, to će biti još jedan poraz hrvatske vanjske politike, dodatno slabljenje hrvatskog međunarodnog položaja i još jedno nepotrebno popuštanje pritiscima iz EU". Usto, ne manje bitno, bit će još jednom, po tko zna koji puta prevareni birači, poručio je Danijel Srb.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.