Hrvatski radio

Radio Osijek

Mikroračunala za sve osječke učenike petih razreda

13.11.2017.

13:14

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svi učenici petih razreda osnovnih škola s osječkoga područja danas su u trajno vlasništvo dobili mikroračunala za programiranje koja će koristiti u nastavi. Riječ je projektu Grada Osijeka čiji je krajnji cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete.

Grad je 136 tisuća kuna za nabavu 930 mikroračunala osigurao rebalansom proračuna. S obzirom na uvođenje informatike kao obveznog predmeta u petom i šestom razredu osnovne škole, te najavu da bi u sklopu Vladina programa STEM Hrvatska, mikroračunala trebali dobiti šestaši, u gradu Osijeku odlučili su ih podijeliti učenicima petih razreda.

Prve je micro:bitove u Osnovnoj školi Mladost podijelila zamjenica osječkoga gradonačelnika Žana Gamoš koja je istaknula da je riječ o kreativnom i edukativnom džepnom računalu koje zbog svoje jednostavnosti i svestranosti učenicima omogućava lagan i zabavan ulazak u digitalni svijet. Istaknula je da je riječ o izrazito modernoj tehnologiji, primjenjivoj ne samo u STEM području, nego i u matematici, kemiji, biologiji, glazbenom, tjelesnom.

Nakon podjele mikroračunala, predviđeno je održavanje radionica i tečajeva za nastavnike i učenike u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture čiji je član, nastavnik informatike Tomislav Pandurić i danas održao kraću prezentaciju. Rekao je kako micro:bitovi djeci pomažu u razvoju različitih kompetencija, logičkog razmišljanja i zaključivanja,

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.