Hrvatski radio

Radio Osijek

Milanović braniteljima: Vi ste stvoritelji, drugi su promatrači

13.06.2021.

13:53

Autor: Hina

Foto: Samir Klasiček

Foto: Samir Klasiček

Foto: - / -

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u nedjelju je sudjelovao u obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 63. A samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega, gdje je izjavio kako su svi drugi bili samo promatrači dok su branitelji bili stvoritelji.

"Svi drugi su radili zdušno, a u stvari bili su promatrači, vi ste stvoritelji, još jednom vam veliko hvala", rekao je Milanović i upit ao jesmo li trideset godina kasnije zadovoljni državom u kojoj živimo?
 Ocijenivši kako smo zadovoljni, dodao je kako smo uza sve nesporazume, svađe, taštine, prijepore i grube riječi stabilni i čvrsti. "Ja sutra mogu ići na nekakav visoki međunarodni sastanak. Toga ne bi bilo, ni hrvatske neovisnosti, ni samostalnosti, ni našeg prava da kažemo ono što mislimo da 1991. godine jako mali broj ljudi nije napravio veliku stvar za ovu zemlju", rekao je MIlanović.
Podsjetio je kako je ova postrojba sudjelovala i u akciji "Papuk 91", kada je oslobođen znatan dio tada okupiranog teritorija u zapadnom dijelu Slavonije. "Ova akcija pokazala se strateškom u vrijeme operacije Bljesak. Pitanje je s koliko biste žrtava oslobodili ovaj dio države. Sve je to rađeno zahvaljujući dalekovidnosti i odvažnosti jednog malog broja dobrih pravih ljudi", rekao je je Milanović dodajući da su se branitelji morali nositi i s teretom oduzimanja života drugima zbog obrane Domovine.
Predsjednik je podsjetio kako ove godine brojne postrojbe obilježavaju 30. godišnjicu, ali, nažalost, neće moći biti prisutan na svima. Na poziv požeških branitelja, kaže, morao se odazvati, jer je to dogovoreno s njihovim članovima koje je susreo tijekom posjete Banovini gdje su pripadnici 63. A samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega pomagali u obnovi kuće jedne siromašne obiitelji.
U prigodi svečane godišnjice predsjednik je uručio 13 priznanja zaslužnim pripadnicima 63. A samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega. Među njima je i Damir Soldo koji je primio odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu.
 Soldo se u ime odlikovanih zahvalio riječima kakoj je gotovo siguran da ovo odličje zaslužuju svi pripadnici postrojbe.
Odluka o osnutku 63. A samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega donesena je 7.lipnja 1991. godine, a svoj dan obilježava 13.lipnja kada su pripadnici postrojbe potpisali prve profesionalne ugovore. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac danas umirovljeni general Hrvatske vojske. Mjesec dana nakon osnutka, postrojba je otišla na svoje prvo bojno djelovanje na bojište kod Tenje. Postrojba je potom sudjelovala i na drugim ratištima na istoku Hrvatske, a svoj doprinos dala je i u akcijama Bljesak i Oluja. U direktnim vojnim djelovanjima poginula su 34 pripadnika 63. A samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega, a više od 150 ih je ranjeno.
 Prije susreta s braniteljima susreo se s mještanima Vidovaca koji su pretrpjeli velike štete tijekom nedavnog nevremena u Požeštini.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.