Hrvatski radio

Radio Osijek

Milanović ročnicima u Požegi: "Učinili ste častan izbor, stojite na ramenima divova"

10.03.2023.

14:22

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Prisega ročnika HV-a u Požegi

Prisega ročnika HV-a u Požegi

Foto: Filip Glas / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović danas je pripadnicima 37. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, koji su svečanu prisegu dali u vojarni 123. brigade HV u Požegi, rekao da su učinili odličan i častan izbor.

„Prisega koju ste danas dali je vaš izbor. To je odličan i častan izbor”, poručio je ročnicima na svečanoj prisezi u Požegi i dodao da je ta prisega jedan od temeljnih obreda Hrvatske vojske, vrlo kratka i jasna. „Spominje hrvatski ustav, hrvatski ustavni poredak, demokratski poredak, kojem ste dužni služiti i štiti ga, kratko i jasno. Od tuda sve počinje i sve završava”, rekao je Milanović i nastavio: „Stojite na ramenima divova, vaših prethodnika, koji su među rijetkima u zadnjih 50 godina u Europi imali vatreno krštenje - vodili su pravi rat - i koji su uvijek u sjećanju i identitetu jedne male, ali nama jedine i najvažnije nacije hrvatske nacije i hrvatskog naroda.”

Ljude treba privući i dati im razloge za služenje vojske

Svečanu prisegu dao je 91 ročni vojnik - 75 muškarca i 16 žena, kojima je predsjednik Milanović, čestitavši na položenoj prisezi, kazao kako vjeruje da će mnogi od njih nakon obuke izabrati vojnički poziv. „Vojnički poziv nije niti lak niti jednostavan. Poseban je, težak i nije za svakoga, za odabrane je”, zaključio je.

U izjavi novinarima, predsjednik Milanović rekao je da u vojsku treba privući ljude i dati im razloge da se opredijele za služenje vojske.

„Malo su uvjeti poboljšani, ministarstvo je odobrilo i nešto veće naknade, što je trebalo napraviti i ranije, ali nikada kasno. Ljude treba privući i dati im razloge da se opredijele jer patriotizam i domoljublje je važno, to je temeljni uvjet, ali nije dovoljno”, kazao je Milanović.

Na polaganju prisege 37. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, načelnik Personalne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Zelić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan HKoV brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak, zapovjednik vojarne 123. brigade HV Požega brigadir Mile Valentić i zapovjednik Dočasničke škole HVU brigadir Ivica Pejaković. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.