Hrvatski radio

Radio Osijek

Milanović u Osijeku: Hrvatskoj treba domoviski rast, red, rad i mir

10.10.2015.

19:47

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz slogan "Hrvatska raste - nema povratka na staro", pred nekoliko stotina građana, članova i simpatizera stranke u Osijeku je održan predizborni skup SDP-a za 4. izbornu jedinicu .

Uz slogan "Hrvatska raste - nema povratka na staro", pred nekoliko stotina građana, članova i simpatizera stranke u Osijeku je održan predizborni skup SDP-a za 4. izbornu jedinicu. Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović izjavio je kako Hrvatskoj treba domovinski red, rad, mir i domovinski rast, te kako se ne smije vraćati na staro jer "to je opasno za Hrvatsku".

Govoreći o rješavanju problema građana zaduženih u švicarskim francima rekao je kako smo godinama bili suzdržani i smireni, a kada smo konačno rekli da je dosta, problem smo riješili: "U sljedećem mandatu ćemo postaviti pitanje zašto hrvatski građanin plaćaju 3 ili 4 puta veće kamate na kredite i hoće li se ta kamata smanjivati. Banke su računale da se to nećemo sjetiti pitati, ali mi pitamo. Sve su nas roditelji učili da svoje dugove moramo vraćati, ali ne možemo dati da nas deru." - rekao je Milanović.

Također je govorio o simbolima o kojima će u sljedećih mjesec dana puno govoriti te o nekoliko ILI - ILI dvojbi: "Ili-ili znači: ili borba za običnog čovjeka, srednji sloj i siromašne ljude, ili borba za bankare. Ili vladavina, prava, ili kaos, korupcija, i kriminal Ili INA ili MOL. Ili borba za INA-u koja je privatizirana po zakonu, ali i opljačkana. Taj novac je netko ukrao i neka ga vrate!" - rekao je Milanović. O aktualnoj izbjegličkoj krizi Milanović je napomenuo kako je lako izgraditii ogradu prema Srbiji jer to nije skup skupo niti je inženjerski problem. No tada bi uslijedila izbjeglička kriza u Srbiji što nije rješenje.

Na kraju je Milanović rekao kako su Osijek i Slavonija i Baranja puno lošega proživjeli za vrijeme Domovinskog rata, ali i poslije, te dodao kako nema više čekića i nema razbijanja: "Mi se borimo za zdravu i opuštenu Hrvatsku u kojoj svatko ima šansu i Hrvatsku koja raste i koja se ne smije vraćati na staro. Ove četiri godine su bile dobre, a sljedeće četiri godine moraju biti još bolje i Slavoniju i Osijek vratiti gdje im je mjesto, a to je srce Europe!"

SDP-ov ministar financija Boris Lalovac, napomenuo je kako je HDZ-ova Vlada njima ostavila Hrvatsku sa minusom od 10% BDP, a oni na kraju mandata ostavljaju plus od 3 i pol posto i to budućoj vladi Zorana Milanovića: "Politika HDZ-a bila je da 1% ljudi drži 10 milijardi eura štednje. Imali smo 72 tisuće blokiranih poduzeća, preko 45 milijardi neplaćenih računa, 70 tisuća građana nije primalo plaću. To su domoljubi ostavili svojoj zemlji." - rekao je Lalovac.

Govoreći o švicarskom freanku rekao je kako on nije samo stvar valute i konverzije u euro: "Franak je simbol socijaldemokracije koji kaže da ćemo stati uz hrvatskog građana kada mu je i najteže i to je ono što je naša dužnost kao države, da uzvikne 'Dosta je bilo više!'". Ponovio je kako će smanjiti PDV ciljano na one proizvode koje Hrvatska proizvodi u većoj mjeri.

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan, govoreći o Slavoniji i Baranji, napomenula je kako se kroz protekle 4 godine optimizam vratio među građane i to s razlogom: "Prije četiri godine govorili smo da se tadašnja HDZ-ova Vlada maćehinski odnosi prema Slavoniji, a danas to više nije tako, jer je u četiri godine mandata ove Vlade u ovu Županiju uloženo više od pet milijardi kuna, od toga tri milijarde za poljoprivredu." - rekla je Borzan i dodala kako osim tih 5 mlijardi razloga, zbog kojih treba dati glas SDP-u na predstojećim izborima, zna još jedan: "A to je jer smo bolji izbor od onih koji ne znaju tečno nabrojati do pet".

Predizbornom skupu u Osijeku nazočili su i stranački koalicjski partneri: predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tirelli i potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.