Hrvatski radio

Radio Osijek

Milanović u tvrtkama koje zapošljavaju mlade

27.02.2015.

16:39

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Vlade Zoran Milanović obišao je dvije tvrtke u županjskoj Posavini koje se koriste mjerama za aktivno zapošljavanje mladih.

Nexus d.o.o. u Cerni bavi se strojnom obradom metala, radi za njemačku automobilsku industriju, tvrtka je dobitnica Zlatne kune i orijentirana na zapošljavanje mladih. U pratnji ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića premijer se uvjerio u to kako se u praksi provode Vladine mjere poticajnog zapošljavanja ali i program Garancija za mlade.
Milanović i Mrsić obišli su pogone i razgovarali sa zaposlenicima koji su također zaposleni putem tih mjera i u županjskoj tvornici Same Deutz Fahr Žetelice. Premijer je najavio da će Vlada i dalje poticati zapošljavanje mladih osoba te je istaknuo kako će zapošljavanje mladih biti i pojačano, jer će Vladi na raspolaganju biti i novac iz Europske unije te iz programa Garanacije za mlade. "To su sve rezultati onih mjera koje je Vlada provela već ranije, dakle s onih 1600 odnosno 2400 kuna, kada još nismo imali sredstva iz EU fondova i Garancije za mlade. U ovoj godini će na raspolaganju biti više od milijardu kuna namjenskih sredstava", najavljuje Milanović.
Prema riječima ministra rada i mirovinskog sustava za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj ove je godine osigurano 1,2 milijarde kuna od kojih 600 milijuna iz EU. "U sklopu te mjere uveli smo i mjeru oslobađanja od 'brutto 2' u trajanju od pet godina za poslodavca koji zaposli mladu osobu na neodređeno vrijeme", rekao je Mrsić i dodao kako je zahvaljujući toj mjeri oko 500 mladih osoba zaposleno na neodređeno vrijeme. Istaknuo je kako je odlazak i jednoga mladog čovjeka iz Hrvatske velik gubitak za zemlju.
Tvrtka "Nexus" u Cerni, koja ima oko 130 radnika, zaposlila je 12 mladih osoba, a "Same Deutz Fahr" u Županji, koja ima oko 300 radnika, zaposlila je 11 mladih.
Tijekom obilaska tih poduzeća premijer je saznao i za vijest da je poslije više uzastopnih kvartala pada BDP-a Hrvatska u proteklom kvartalu konačno zabilježila rast BDP-a. "
Zadovoljan sam jer je na trulim temeljima jako teško bilo što graditi. Poslije kvartala stagnacije svi pokazatelji su pozitivni, a nakon dva kvartala znat ćemo jesmo li izašli iz recesije. Dobro je što raste i osobna potrošnja. Naime, mi već neko vrijeme imamo rast proizvodnje i izvoza, ali to nije bilo dovoljno jer nam je trebao i porast osobne potrošnje. Sada moramo biti pametni i dalje pametno ulagati, a ne graditi 70 tisuća stanova koje nemamo kome prodati", rekao je Milanović. Dodao je da je pozitivni BDP rezultat rada Vlade i njenih mjera te da se on nikako nije dogodio slučajno. Tvrdi da svi pokazatelji i u prva dva mjeseca ove godine govore kako Hrvatska ima pravo na čvrsti optimizam.
Nakon posjeta dvjema uspješnim tvrtkama u Cerni i Županji, predsjednik Vlade Zoran Milanović otputovao je u Gunju. S načelnikom općine Hrvojem Lučićem obišao je pučku kuhinju u Gunji u kojoj se svakodnevno priprema 1200 obroka za stanovnike tog mjesta i objedovao s Gunjancima. Nakon toga premijer je obišao kontejnersko naselje u kojemu su smješteni stanovnici čije se kuće još obnavljaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.