Hrvatski radio

Radio Osijek

Milijarda kuna za nove projekte u Osijeku i Županiji

01.12.2017.

13:00

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je održana sjednica Vlade na kojoj je usvojen niz odluka važnih za Osijek i Osječko - baranjsku županiju. Potpisani su i ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte iz područja prometa i infrastrukture, gospodarstva, poduzetništva i obrta, uprave i regionalnog razvoja.

Uoči sjednice Vlade u gradskoj su upravi premijera Andreja Plenkovića dočkali osječko-baranjski župan Ivan Anušić i gradonalelnik Osijeka Ivan Vrkić. 

Otvarajući sjednicu Vlade, premijer Plenković istaknuo je kako je posebno važno da se na sjednici usvaja  niz konkretnih projekata, jedan cjelovit pristup koji će biti potvrđen i potpisivanjem brojnih ugovora. "To su gotovo milijardu kuna vrijedni projekti za Osijek i Osječko-baranjsu županiju, a kada se uzme ukupan broj projekata za slavonske županije dolazimo do iznosa od preko 2 milijarde kuna", rekao je Plenković.  "Smatram da je to čvrsta i snažna poruka Vlade cijeloj Slavoniji i svim našim ljudima koji ovdje žive", rekao je premijer. Poručio je kako želi sinergiju gradova, općina i županija sa središnjom vlasti te kako smatra da se ta otvorenost pokazala korisnom kod pripreme proračuna, a proračunom i zakonom o jedinicama lokalne samouprave postignut je pravi efekt povjerenja i suradnje.

Župan Ivan Anušić poručio je kako ova sjednica pokazuje da je Vlada posvećena ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske. Istaknuo je da je Vlada nizom projekata kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijempokazala da joj je razvoj regije prioritet i da želi pomoći istočnoj Hrvatskoj, koja je gospodarski i demografski najugroženija hrvatska regija. Župan je spomenuo i projekt besplatne školske prehrane na cijelom području županije. "Hranu ćemo pribavljati s OPG-ova. Vrijednost projekta je 17 milijuna kuna. Županija u tome sudjeluje s 12 milijuna, a ostatak su osigurale lokalne uprave", rekao je župan.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako je Osijek ove godine najuspješnije kontinentalno turističko središte, koje sutra slavi 231. rođendan. "Vašim posjetom ste ukazali čast i učinili Osijek glavnim gradom Hrvatske i pokazali da konačno imamo Vladu posvećenu ravnomjernom razvoju Hrvatske i tako nam omogućili da u razvoju uhvatimo korak s ostalim razvijenim dijelovima države", poručio je Vrkić premijeru. Vrkić je istaknuo da je Osijek prvi hrvatski grad koji je dodijelio mikroračunala učenicima 5. razreda osnovnih škola, a mladim sportašima omogućen je besplatan prijevoz na sve natjecateljske događaje u cijeloj državi. Istaknuo je i kako je ove godine Grad izdvojio 25 milijuna kuna za razne socijalne programe, a za iduću je godinu predviđeno 30 milijuna kuna.

Po završetku sjednice Vlade potpisan je niz ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju za projekte iz područja prometa i infrastrukture, gospodarstva, poduzetništva i obrta, zaštite okoliša i energetike, uprave i regionalnog razvoja. Također, potpisan je i niz ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte u drugim slavonskim županijama. Potom je uručeno prvih 40 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Program zapošljavanja žena „Zaželi".

 

Vlada je, među ostalim, na prijedlog Ministarstva zdravstva donijela odluku o nabavci angiografskog uređaja za dijagnostičko-terapijske endovaskularne intervencije i uređaja za razbijanje kamenca (litotriptor), vrijednih ukupno osam milijuna kuna za potrebe osječkog Kliničkog bolničkog centra. Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako su sredstva osigurana u proračunu za iduću godinu.

Ministarstvo zdravstva Vlada je zadužila da u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike poduzme odgovarajuće mjere radi rješavanja problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode Kopački rit. Premijer Plenković tu je točku najavio kazavši u šali da je Vlada došla sada u Osijek, kada je manja opasnost od komaraca.
Za rekonstrukciju raskrižja s kružnim tokom u Donjem Miholjcu osigurano je u financijskom planu Hrvatskih cesta za iduću godinu 3,78 milijuna kuna, a za rekonstrukciju kolnika kod Riječne luke Tranzit osigurano je 7 milijuna kuna.

Također, država će sufinancirati s dva milijuna kuna izradu projektne dokumentacije za obnovu prostora bastione trase osječke Tvrđe. Projekt izgradnje osječkog  Sveučilišnog kampusa radi osiguranja financijske potpore projektu, Vlada je odlučila uključiti u izmjenu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. godine, a radi nastavka izgradnje osječkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurat će dodatnih milijun kuna.


Usvojena je i uredba o osnivanju Arheološkog muzeja Osijek te donesen zaključak o izradi promotivne brošure o mogućnostima ulaganja u Osječko-baranjsku županiju. 

Jedinicama lokalne samouprave  u županiji darovano je ili dano na korištenje više nekretnina. Osijek je tako dobio osam nekretnina na korištenje radi stambenog zbrinjavanja građana slabijeg imovinskog stanja i ugroženog socijalnog statusa, kao i smještaja Caritasa Osijek Đakovačko-osječke biskupije, a MORH-u je u vlasništvo dana zgrada bivšeg hotela "Mursa", vrijedna 24,36 milijuna kuna, koja će se koristiti za Veteranski dom u Osijeku.
Vlada je podržala i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak na području općine Antunovac. Izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom RH predviđeno je da će Centar obuhvatiti područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske županije.
Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Čorić naveo da je u tijeku priprema cjelokupne dokumentacije, uključujući studiju izvodivosti i studiju utjecaja na okoliš.

****************************

Grad Osijek i GPP provode projekt „Modernizacija i razvoj javnog prometa grada Osijeka“ uz konzultacije s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, te uz pomoć Jaspersa kao konzultantske kuće EU-a. Planiranje projekta počelo je prije dvije godine, a završetak se očekuje do 2023. Projekt modernizacije i razvoja javnog prometa u Osijeku vrijedan je 100 milijuna eura i podijeljen je u dvije faze. Prva faza projekta je modernizacija tramvajske infrastrukture i obnova postojećeg voznog parka. Prvo će to biti autobusi, a potom i tramvaji. U drugoj će se fazi graditi nova remiza na Zelenom polju, s produžetkom tramvajske pruge, te razviti novi IT sustav. Po završetku natječaja i odobrenju sredstava, GPP će raspisati natječaj za nabavku vozila. Očekujem da bi nam novi autobusi mogli biti isporučeni u drugom dijelu ove godine.  Planom modernizacije predviđena je kupnja ukupno 32 nova niskopodna autobusa. U ovoj fazi i po ovom natječaju nabavit će se niskopodni autobusi Euro 6 norme, kompletno opremljeni i klimatizirani. U idućoj fazi ići ćemo u nabavku električnih autobusa. Kako se u urbanim sredinama u promet sve više uvode ekološki čista vozila, s nekoliko bi električnih autobusa uveli svojevrsni pilot projekt na jednoj od ključnih gradskih linija.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je već kako će bivši hotel Mursa u ulici Bartola Kašića biti prenamijenjen u Veteranski centar.Branitelji bi uskoro, uz prvi Veteranski centar u Lipiku, trebali dobiti i centre u Daruvaru, Petrinji i Sisku, a u Osijeku bi se u tu svrhu prenamijenio hotel koji nije u funkciji. Za te stavke osigurano je 22 milijuna eura iz EU fondova. U 2018 godini pripremat će se dokumentacija za projekt Veteranskog centara u Daruvaru te početi s prenamjenama vojnih objekata u Petrinji, Šibeniku i Sinju.  Očekuje se početak radova na prenamjeni dosadašnjeg hotela Mursa koji je u nadležnosti Ministarstva državne imovine, a Osijek bi uskoro mogao dobiti i muzej Domovinskog rata.

Kako Osijek postaje stanica na ruti kružnih putovanja Dunavom od Beča do Crnog mora, postojeći kapacitet Osječani će povećati novim putničkim pristaništem. Osim putničkog, priprema se i idejni projekt za tri nova sportska pristaništa - Donji grad i Nemetin, te Labov u Nardu, a izrađuje ga, kao i za putničko pristanište, osječka tvrtka Hidroing.Oba projekta u fazi su izrade potrebne dokumentacije, za koje je, kako ističu iz Lučke uprave, planirano da glavni projekti budu gotovi do kraja ove godine. Tada će, dodaju, biti poznata i njihova procijenjena vrijednost.

 

------------------

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić u petak je, prije susreta s premijerom, pozdravio odluku Vlade da sjednicu održi u tom gradu, te istaknuo da će se na razini razini grada Osijeka i Osječko-baranjske županije potpisati 20-projekata, ukupne vrijednosti od oko milijardu kuna.
Na sam Grad Osijek od toga odlaze ulaganja od oko 300 milijuna, od kojih je preko 250 milijuna nepovratnih sredstava, izjavio je Vrkić.
Osječki gradonačelnik pozdravio je što je ova vlada, kako je rekao, spremna operativno razgovarati o programima i projektima koji su preduvjet da bi se nešto uopće promijenilo u Osijeku.
Pojasnio je da je plan oko 232 milijuna kuna uložiti za razvoj prometne infrastrukture u gradu, kupnju niskopodnih tramvaja i autobusa, te uređenje tramvajske mreže. "Oko 44 milijuna kuna odnose se na spajanje gornjega i donjega grada, uređenje obale, utvrde i šetališta", rekao je Vrkić.
Nabrajajući konkretne poteze Vlade, Vrkić je rekao i da je Osijek dobio i neke objekte, primjerice za Caritas. 
"Mi ćemo vjerojatno zbog procedure na sljedećoj sjednici Vlade imati riješeno i novih 37 hektara državnog zemljišta koje će se dati gradu na upotrebu za zonu Nemetin", dodao je.
Istaknuo je i da su to "vidljivi i konkretni potezi i dokaz da Vlada surađuje s Osijekom i županijom, da smo svi zajedno krenuli u istom smjeru i uhvatili se posla".
Konkretni efekti će se vrlo brzo vidjeti, poručio je Vrkić.
Sjednica Vlade slijedi odmah nakon sastanka s čelnicima grada i županije, a na dnevnom će redu biti izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji te će Vlada u tom smislu donijeti niz zaključaka vezanih uz infrastrukturne projekte, obrazovanje, IT industriju te odluke o darovanju odnosno korištenju nekretnina u vlasništvu države.
Vlada bi danas, uz ostalo, trebala donijeti zaključke vezano uz izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, financiranje nabave angiografskog uređaja za dijagnostičko-terapijske endovaskularne intervencije i uređaja za razbijanje kamenaca za Klinički bolnički centar Osijek, rješavanje problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode "Kopački rit" te realizaciju rekonstrukcije prometnica. Osim toga, Vlada bi trebala usvojiti i zaključke vezane za dovršetak izgradnje osječkog Sveučilišnog kampusa, za izgradnju IT parka u Osijeku, te za projekt uspostave Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.