Hrvatski radio

Radio Osijek

Milijun i pol kuna za osječko-baranjske poljoprivrednike

04.11.2020.

12:19

Autor: Mirta Milas

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Ugovore vrijedne oko 1,5 milijuna kuna danas je potpisalo 113 korisnika. Pojedinačno, najviše je novca dodijeljeno općini Punitovci, čija je načelnica Jasna Matković pojasnila kako će dobiveni novac upotrijebiti za uređivanje pristupnih puteva do oranica.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako Osječko-baranjska županija kontinuirano pomaže poljoprivrednicima i poduzetnicima kojima će u ovoj godini biti ukupno dodijeljeno preko 17 milijuna kuna. "Samo za poljoprivrednike u ovoj je godini izdvojeno 3 milijuna kuna, od kojih je danas riječ o 1,5 milijuna kuna za 90 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, 5 obrta, 5 trgovačkih društava, 9 jedinica lokalne samouprave, 3 udruge i jedna znanstvena ustanova. Potpore će pomoći našim poljoprivrednicima, posebice onima pogođenim COVIDOM-19, a Županija se odlučila za dodjelu potpora za one poljoprivrednike i poduzetnike koji nisu obuhvaćeni državnim potporama Moramo pomoći našim poljoprivrednicima i poduzetnicima, ne samo u vidu potpora, nego i izgradnjom infrastrukture  - sustavima navodnjavanja i vjerojatno idućeg tjedna - raspisivanjem natječaja za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Nemetinu. Projekt je vrijedan oko 100 milijuna kuna, konkretno će pomoći poljoprivrednicima i svima koji se bave voćarstvom i povrtlarstvom, a u tom sustavu bit će i sušara i pakirnica i sortirnica, ali i linija za ekološku obradu voća i povrća".   

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling istaknula je da je intenzitet danas dodijeljenih potpora različit, a kreće se od 50 do 100 posto.  "Visina potpora je do 70.000,00 kuna i ovisi o vrsti, kategoriji podnositelja zahtjeva (mladi poljoprivrednici imaju do 50 posto veće iznose potpora), broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova. Intenzitet potpora za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova".

Javni pozivi za dodjelu 14 vrsta potpora (mladim poljoprivrednicima, oštećenicima u slučaju elementarne nepogode, za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, očuvanje tradicionalne proizvodnje i razvoj tržišta autohtonih proizvoda, unaprjeđenje genetskog potencijala u stočarstvu, uzgoj i držanje te kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu, poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka, dobrobit životinja, istraživačke projekte u poljoprivredi, ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje, sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranje robne marke poljoprivrednih proizvoda, manifestacije i uređenje ruralnog prostora) objavljeni su 2. i 16. ožujka 2020. godine, a otvoreni su do 1. prosinca 2020. godine, osim Javnog poziva za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 15. prosinca 2020. godine ili do iskorištenja sredstava za pojedine mjere potpora. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.